Soms heb je wel eens van die feestjes die tot in de eeuwigheid een onuitwisbare indruk bij je achterlaten. Zo ook mijn eerste keer QAPITAL in 2014, een jaar na de allereerste editie. Ik liep de hele nacht rondjes om een ronddraaiende stage, genialer kun je het niet bedenken. Raw to the max, van de muziek tot aan het decor en de aankleding. Ook in 2016 en 2017 was het genieten geblazen in de Ziggo Dome, toch wel één van mijn favoriete locaties. Overal waar je staat in de zaal, klinkt het geluid loepzuiver.

In 2020 zou ik weer gaan, maar toen gooide corona roet in het eten. Huilen met de pet op, want de line-up beloofde veel goeds. Ik was dan ook hyped om twee jaar later eindelijk weer een bezoekje te brengen aan de Amsterdamse beuktempel!

Een heerlijke binnenkomer

Voor de pandemie vond ik het altijd vervelend om lang te moeten wachten in de rij voordat je naar binnen mag, maar nu voelde het beter dan ooit tevoren. Geen mondkapjes, geen 1,5 meter afstand en alleen maar enthousiastelingen die niet konden wachten om de eerste danspasjes te wagen. Eenmaal binnen was het wel even zoeken naar een kluisje en dat was overigens ook het enige moment dat ik contant geld nodig had, want verder was het hele event cashless. Wel zo fijn natuurlijk!

Ik was iets later binnen dan gepland maar wel op het juiste moment, want tot mijn grote verrassing stond Phuture Noize achter de draaitafels tijdens de set van Apexx. Een heerlijke binnenkomer dus! Over een paar weken heeft hij zijn eigen X-Qlusive en daar hoort natuurlijk een power anthem bij, namelijk An Idea Never Dies. Het publiek had er zin in en dat was te zien ook, want overal om mij heen zag ik alleen maar vrolijke gezichtjes. Feesten zoals vanouds!

Next level show experience

Q-Dance staat er om bekend dat ze elk event weer een show neerzetten waarbij het thema tot in de details naar voren komt en dat was ook dit keer het geval, want ik kreeg het gevoel alsof ik op een soort van underground rave was beland. Alles werd uit de kast gehaald om elke bezoeker de ultieme beleving te laten voelen. De stage was tot in de puntjes verzorgd, de licht- en vuurshows waren magnifiek en ik zal niet ontkennen dat ik schrok van de knallen van het onverwachtse vuurwerk.

Ik keek mijn ogen uit, het was allemaal zo intens dat je bijna zou vergeten dat er ook nog dj’s staan. Van Hard Driver die als HDNA een ijzersterke live-performance neerzette tot aan achtereenvolgens Adaro & B-Front, Vertile en E-Force & Bloodlust. Met name de intro van Adaro & B-Front pakte mij enorm, kippenvel tot aan mijn kleine teen! Er kwamen toffe edits voorbij in alle sets, maar ik hoorde ook best veel nieuwe tracks die ik zelf nog niet eerder had gehoord – en Shazam helaas ook niet.

Cryex zorgde voor een onbereikbare Area 2

Na een paar uurtjes rondjes te hebben gelopen in Area 1, was het de hoogste tijd om een kijkje te gaan nemen in Area 2. Ruim op tijd voor de set van Cryex, want als ik een kwartiertje later was gegaan dan was ik vermoedelijk te laat geweest. Ik kreeg appjes van gefrustreerde vrienden die niet meer naar binnen mochten omdat het helemaal vol zat. Blijkbaar stond er een rij die nog langer was dan de gemiddelde wachtrijen in de Efteling tijdens de zomermaanden.

Niet gek ook, want Cryex zette de boel op stelten en liet horen waarom hij toch wel één van de grote beloftes is in de scene momenteel. Ik ben stiekem ook wel een beetje fan geworden, niet alleen vanwege zijn creatieve producties maar ook door de energie die hij uitstraalt achter de draaitafels. Muzikaal gezien kwam er van alles voorbij, van solo tracks als Falling Up tot aan nieuwe collabs met o.a. Warface en Cryogenic. Vooral die met Cryogenic kwam even binnen hoor, sodeknetter. Het publiek in Area 2 ging los alsof het de laatste dag van de wereld was. Oerkreten bij elke gekke drop en zweten als de neten!

De laatste uurtjes gingen veel te snel voorbij

Eerlijk, ik moest echt even bijkomen van het muzikale geweld in Area 2. De Ziggo Dome was gelukkig voorzien van een La Place, dus het leek me een goed plan om even op te laden op de tribune bij Area 1 met een lekkere snack in de hand. Het was lastig om stil te blijven zitten tijdens de set van D-Sturb & Rejecta, dus ik was eigenlijk al snel weer in de zaal te vinden. Maximaal knallen tijdens de sets van Warface en Rebelion. Gek genoeg leek het geluid iets zachter te zijn tijdens de set van Rebelion, maar dat mocht de pret niet drukken. Beide sets werden afgesloten met een overdosis uptempo, wat tegenwoordig een beetje de trend lijkt te zijn. Niks mis met een beetje extra gas geven, dikke prima als je het mij vraagt.

Mijn persoonlijke hoogtepunt was toch wel de live-set van Rooler. Een half uur was echt veel te kort, wat een klappers kwamen er voorbij! De nacht werd afgesloten door Ncrypta & Thyron. Hoewel ik zelf een andere afsluiter had verwacht, stelden de mannen zeker niet teleur. Het tempo ging al snel omhoog, maar mijn benen hielden het echt niet meer. Tien minuten voor het einde besloot ik om weer richting de uitgang te gaan, maar wel met een voldaan gevoel.

Mijn vierde keer QAPITAL was een feit. Q-Dance heeft zichzelf ruimschoots overtroffen met deze onvergetelijke editie. De edities van 2014, 2016 en 2017 zijn alweer bijna vergeten, want The Alpha State zal vanaf nu voor altijd voortleven in mijn herinneringen.

Foto’s: Q-Dance