Yes! Het is eindelijk zover… We gaan down, down, down the rabbit hole. Tijd om de gewone wereld achter ons te laten en een waanzinnig avontuur tegemoet te gaan. Vergeet alles wat was en maak je klaar voor wat gaat komen. No stress over morgen (die kater fix je wel, no worries :)) – alleen het hier en nu is belangrijk. Laat je hart synchroon kloppen met de beats van Down The Rabbit Hole 2023. Wij nemen jullie met plezier mee op dit epic 3-daagse festival in de groene heuvels van Beuningen.

Ik ben gek op het boek Alice in Wonderland. Waarschijnlijk kent iedereen deze iconische klassieker wel, zelfs als je het nooit hebt gelezen. Het roept meteen een beeld op van een dromerige en bizarre wereld waarin de regels van het alledaagse worden vervormd tot iets magisch. En dat is precies wat Down The Rabbit Hole 2023 doet. Het biedt je een ontsnapping naar een betoverende plek waar je geprikkeld wordt. Wauw waar moet ik beginnen?

Zaterdag DTRH23

Down The Rabbit Hole wordt sinds 2014 georganiseerd door Mojo in recreatiepark de Groene Heuvels in Beuningen bij Nijmegen en wordt ook wel het kleine broertje van Lowlands genoemd. De eerste editie trok 8000 bezoekers en inmiddels is het festival snel uitverkocht met 45.000 gelukkige bezoekers, de ‘rabbits’. Net als bij Lowlands is het een driedaags festival en zijn alleen weekendtickets verkrijgbaar. Voorgaande jaren ging ik het hele weekend met vrienden, nu was ik voor Festival Lovers alleen op de zaterdag aanwezig, maar heb de vrijdag al genoeg jaloersmakende foto’s en filmpjes van vrienden gekregen. Zo hoorde ik van hen dat ze heerlijk hadden gedanst bij Confidence Men en dat de vrijdagavond geweldig werd afgesloten door Fred Again.. op de Hotot (de mainstage aan het meer).

De zaterdag begon voor mij bij de Hotot met de Amersfoortse band Altin Gün. Hier moest ik met mijn goede vriend Ercan naartoe om zijn muzikale roots te laten proeven. Onderweg hoorden we rapper Sticks in de Teddy Widder (een van de tenten) oud en nieuw werk ten gehore brengen. DTRH had wederom een brede programmering. Voor ieder wat wils; van internationale (punk-)rock naar Nederlandse bands en danceacts. Die avond sloot Burna Boy de Hotot af. Hier was al veel over gezegd en geschreven, maar hij maakte een geniale show en vierde samen met ons zijn verjaardag!

Diverse area’s 

Er was ontzettend veel te zien en te beleven op Down The Rabbit Hole. De programmering op de Hotot en in de beide grootste tenten Teddy Widder en Fuzzy Lop wisselde elkaar af. En de loopafstanden vielen mee, waardoor je veel van de artiesten kon zien. Maar er was nog zoveel meer te zien wat de moeite waard was! Het festival is op een super toffe locatie met veel groen en bomen en een fotogeniek recreatiemeer. De organisatie had diverse area’s gecreëerd, sommige wat meer verhuld in deze groene omgeving. Zo kon je nonstop dansen bij The Bizarre, een soort openluchtclub met bubbling en house. Iets verderop vond je The Swamp, waar de hele dag de wat hardere punk en underground rock speelde. Persoonlijk favoriet was het Idyllische Veldje; hoelahoepen onder meneer de Buddha, je helemaal laten gaan bij de exotische klanken van de dj’s en volop keuze uit heerlijke eettentjes.

Succesnummer wat mij betreft was toch wel de vernieuwde REX. Deze stage was flink vergroot en een goede zet van de organisatie, want voorgaande jaren was het hier een drukte om binnen te komen. Met de vernieuwde grote koepeltent met aan beide zijden een grote doorgang was dit geweldig en voor iedereen goed te betreden. House, techno en andere beats wisselden elkaar af en je kon flink gasgeven.

De poort van Down The Rabbit Hole

De toegang tot het festival werd gekenmerkt door een poort van grote hoge palen. Tussen deze palen creëerde frontman Torre Florim van De Staat iets bijzonders wanneer de zon onderging. Hij toverde de ingang om in ‘The Grid’. Samen met audiovisueel artiest Boris Acket en Florim als composer ontstond er een uniek muziekinstrument wat leefde en reageerde op alle Rabbits die hier in de buurt kwamen.

De Staat heeft trouwens echt een geniaal festivalseizoen. Op Best Kept Secret 2023 gaven ze elke dag een optreden in een andere kleur. En de kleur stond weer voor een ander muziekgenre die de band maakt. Torre Florim staat bekend om zijn creatieve ziel die verder reikt dan het podium en muziek. Visueel heeft hij ook een visie, denk maar het optreden op Lowlands op een loopbrug in 2019. Of aan misschien wel het beste festival live nummer ooit, Witch Doctor. Op Down The Rabbit Hole 2023 had hij iets unieks bedacht. Misschien nog wel beter dan de geheime bosrave in 2015. Misschien.

Funfacts DTRH23

  1. Het entreeticket was inclusief toegang tot de standaard camping. Als je het festivalterrein betrad, liep je eerst een stuk over de camping. De camping opende donderdag 12.00 uur en het was de moeite waard om op tijd te komen om de beste plek dichtbij de douches, het meer of de ingang van het festival te bemachtigen.
  2. Gedurende het weekend kon je langs de shop van Plato lopen, de uitgebreide platencollectie bekijken en voordat je gaat, je plaat zelfs laten signeren door diverse acts. Gedurende het hele weekend waren signeersessies gepland en dagelijks werd een update gegeven.
  3. Deze editie was niemand minder dan de Nederlandse Froukje special guest. Naast haar optreden op Hotot op de vrijdag, was ze het hele weekend aanwezig en dook ze op op de meest onverwachte momenten en gekste plekken.
  4. Aan gelegenheid om te dansen was geen gebrek; de nachtprogrammering liep door tot ongeveer 04.30 uur in bijna alle area’s en ‘s ochtends om 11.00 uur werd een Morning Rave gehouden in de REX.
  5. Was je van plan om zondagochtend vast je tent af te breken zodat je zondagavond naar huis kon gaan? Op de zondag kon je al je spullen veilig achterlaten bij de bewaakte garderobe voor de kosten van één muntje. Op deze manier kon je nog enkele extra uren feesten zonder je zorgen te maken over je bezittingen.

Eindcijfer Down The Rabbit Hole 2023

Als ervaren festivalganger sinds de late jaren ’90 kijk ik altijd vol verwachting uit naar wat mij nog kan verrassen. Voor mij draait het op een festival om de vibe, de mensen en vooral de liefde die je op een festival voelt. Dit was mijn vierde keer DTRH en elke keer krijg ik weer kippenvel als ik terugdenk aan de voorgaande jaren. Ik heb er zulke mooie herinneringen gemaakt die weer tot leven komen wanneer ik opnieuw die prachtige groene heuvels bewandel.

Terwijl de tijd voorbij vloog – en ik me realiseerde dat ik er een eind aan moest maken – sprong ik vrolijk richting onze auto, die op nog geen minuut lopen van de ingang stond. Het weer… een paar wolkjes en een paar spetters, gevolgd door veel zon. Met een festival boordevol verrassingen verdient Down The Rabbit Hole absoluut een 10. Ik maak me geen zorgen over morgen, en dat geldt ook voor de 45K anderen. Tot de volgende #DTRH24!

Noteer deze in je agenda

Het festival keert terug in 2024 en de organisatie heeft de data al bekendgemaakt: Down The Rabbit Hole 2024 vindt plaats van 5 tot en met 7 juli, opnieuw in de Groene Heuvels in Beuningen.

Meestal wordt de eerste informatie en nieuws over de kaartverkoop eind november of begin december bekendgemaakt via de website. In 2023 kostte een weekendticket €255,- (inclusief servicekosten). De prijs voor 2024 is nog niet bekend.