Afgelopen zaterdag was het de eerste warme dag van 2024. Na maanden vol met deprimerend weer hadden we dat meer dan verdiend. Het perfecte moment om vitamine D binnen te harken door buiten te spelen op REBiRTH Festival in Haaren – dé aftrap van het festivalseizoen!

Mijn eerste bezoek aan REBiRTH Festival was in 2022, vorig jaar namen mijn collega’s de honneurs waar. Dit jaar was het weer mijn beurt om de sfeer te proeven op één van de grootste harder styles festivals van Nederland. Dat kun je wel zeggen met 50.000 bezoekers en meer dan 150 artiesten verdeeld over 3 dagen.

Line-up is bijzaak

Voordat ik naar een festival ga, maak ik altijd heel ambitieus mijn persoonlijke timetable in Appic. Dat was ook echt nodig, want ook dit jaar stond er weer een bizarre line-up. Het zal vast en zeker geen verrassing zijn dat ik nog niet eens een kwart van mijn voorkeuren heb gezien.

Op zaterdag waren er 7 stages: Rebirth (Mainstage), Rebellion (Hardstyle), Revenge (Hardcore), Reborn Raw (Raw Hardstyle), Resist (Uptempo), Reactivate (Hardstyle Classics) en Reborn Euphoric (Euphoric Hardstyle). Ik vond dat er tussen Rebellion en Reborn Raw weinig verschil zat, aangezien het allemaal raw hardstyle was. Maakt verder geen reet uit, want dat mocht de pret zeker niet drukken!Oog voor detail

Het was even wennen om weer op een festival te zijn. Mijn laatste feestje was Elektrum en dat was vorig jaar in oktober. Ik was halverwege de middag op het festivalterrein en de sfeer zat er al goed in. De entree verliep soepeltjes en ook de rij bij de muntjes was niet al te lang. Qua aankleding lag de nadruk op trippy vibes en dat sprak mij wel aan, maar ik was afgeleid door de geur van het gras.

Vanwege het zonnetje heb ik best wel lang bij de Reborn Raw gestaan. Een festival zonder een reuzenrad is als een slush puppy zonder ijs, maar hoe geniaal ben je dan als je het reuzenrad letterlijk achter de stage neerzet? Ik ben er zelf niet in geweest, maar ik kan me voorstellen dat je daar een prachtige overview had over het gehele festivalterrein. De lokale kermis is er niets bij, mark my words!Ken je klassiekers

De leukste stage van de dag was toch wel Reactivate. Als 90s kid met een brede muzieksmaak kan ik alles waarderen, zelfs piep- en zaagkicks. Maar niets gaat boven ouderwetse hardstyle, echt helemaal niets. Heerlijke plaatjes die je vanaf het begin tot het einde kunt meezingen, niet bang zijn dat je een rondje moet draaien omdat de dj je een oor aannaait met fake drops en een publiek vol met gelijkgestemden, zowel qua leeftijd als qua energie. De sfeer was hier veruit het beste van heel het festival.

Maar ook op de andere stages kwamen er dikke sets voorbij. B-Front en Phuture Noize bijvoorbeeld, maar ook zeker The Purge en Adjuzt. De anthem van Rebirth was dit jaar gemaakt door Sickmode en Mish, die samen ook weer garant stonden voor een heerlijk setje. Niet alleen achter de draaitafels was het Rave Love, maar ook het publiek straalde veel liefde uit.

De tent stond goed vol en er was vuurwerk, letterlijk knallen dus.Gezellige chaos

Ik ben altijd wel van de lovende reviews en dit is daar ook zeker eentje van, want REBiRTH was top. Het was een mooi dagje en het was een voorrecht om erbij te zijn.

Toch zou ik graag twee verbeterpunten willen noemen voor de editie van volgend jaar. De situatie omtrent het parkeren was erg rommelig. Zo bleek de aangepaste route naar de parkeerplaats op de heenweg niet te kloppen. Verder waren er veel te weinig waterpunten bij de toiletten. De kranen die er wel waren, gaven amper water. Hierdoor moest je soms een half uur wachten om je handen te wassen.

Ondanks deze verbeterpunten kijk ik uit naar de volgende editie van REBiRTH.

Op naar 11, 12 en 13 april 2025!