REBiRTH Festival – De aftrap van het langverwachte festivalseizoen

Voor alles moet een eerste keer zijn. Maar als festival fan én liefhebber van hardere stijlen is het best wel bizar als je nog nooit op REBiRTH Festival bent geweest. Met meer dan 170 artiesten verdeeld over een heel weekend weet je dat dit niet zomaar een festival is. Het wordt al jaren gezien als dé opening van het festivalseizoen, eentje waar we maar liefst drie jaar op hebben moeten wachten. Afgelopen zaterdag was ik erbij en het was een belevenis om nooit meer te vergeten.

 

De keuze was reuze op Rebirth Festival

Ik woon zelf in Breda, dus het was voor mij een half uur rijden naar het festivalterrein van Rebirth Festival. Mijn feestdrang was al op de heenweg enorm groot, mede dankzij vrienden die de kou trotseerden en heel het weekend op de camping doorbrachten. Ik zag stories op Instagram voorbij komen van indrukwekkende stages en stampende ravers die er overduidelijk aan toe waren om na zo’n lange tijd helemaal uit hun plaat te gaan. Het duurde wel even voordat ik binnen was, maar het wachten werd ruimschoots beloond. Ik keek mijn ogen uit, want het was veel groter dan ik dacht en de prikkels kwamen vanuit alle kanten op me af. De geur van het gras, de drukte bij de kluisjes, de rijen voor de muntjes en diepe basses die je al voelde bij de ingang.

Er waren in totaal zeven stages met zoveel toffe artiesten dat ik gewoon niet kon kiezen waar ik als eerste naartoe wou gaan. Het was mijn doel om in ieder geval elke area bezocht te hebben aan het einde van de dag, dus ik liet me volledig verrassen. De keuze was reuze, maar ik besloot om mijn avontuur te beginnen bij de mannen van Deluzion. De sfeer op deze area was erg aangenaam en ik zag alleen maar vrolijke gezichten. Na hun set ging ik naar de Rebellion tent om te kijken bij Bloodlust. Het was goed proppen en dat verbaasde me niets, want de End of Line DJ is erg populair en liet ook horen waarom hij dat is.

 

Van area naar area en van zon naar regen

Na de set van Bloodlust switchte ik naar de Revenge tent, waar hardcore centraal stond. Daar was de album showcase van Nosferatu begonnen, voor mij toch wel een legende. Zijn nieuwe album heet Demonic Playgrounds en eerder dit jaar werden we al lekker gemaakt met een sicke trailer, maar tijdens zijn set ging het pas echt los met platen die we nog kunnen gaan verwachten. Het publiek genoot en ondanks niet iedereen alle tracks kende, gingen ze hard als losgeslagen beesten.

Na zijn showcase ging ik weer terug naar de Rebellion stage voor The Gang, de live-act van Sickmode en Rooler. Een half uur was echt te kort, wat een energie! Gelukkig was het buiten bij de Reborn Raw stage ook dolle pret met Cryex en na hem Mutilator. Dit 22-jarige talent uit Etten-Leur wordt nu al gezien als een rising star op het gebied van raw. Net als bij zijn voorganger was zijn set een aaneenschakeling van gekkigheid en creativiteit. Mensen gingen tekeer alsof ze net bij de Praxis een heggenschaar hadden opgehaald om schaamteloos te snoeien. Helaas kwam er tijdens zijn set een grote boze wolk over het festivalterrein, waardoor iedereen zonder poncho op zoek ging naar een plekje om te schuilen. Yup, me too…

 

Ook de innerlijke mens kwam goed aan zijn trekken

De regen was voor mij een goed moment om wat te gaan eten, want van al dat gestamp op een nuchtere maag krijg je nou eenmaal honger. Qua eten was er voor ieder wat wils – van tosti’s en nacho’s tot aan de wat gezondere versnaperingen. Er was zelfs een healthy foodbar, al moet ik eerlijk toegeven dat ik maar gewoon lekker voor een frietje ben gegaan. Ook aan het milieu is er gedacht, want bij de ingang kreeg je een speciale eco-token die je samen met je beker kon inleveren bij de bar om zo iets minder te hoeven betalen voor je volgende drankje. Iets wat meer dan welkom was, want ook op REBiRTH was de toegenomen inflatie goed te merken. De prijzen lagen wat hoger dan normaal en dat is toch wel iets wat we vaker zullen gaan zien op festivals. Maar gelukkig was hier alle begrip voor, want de meeste bezoekers waren allang blij om lekker te kunnen feesten.

 

Van hardstyle classics tot aan piepkicks

Ze zeggen wel eens dat de tijd vliegt als je het gezellig hebt en dat was op REBiRTH zeker het geval. Na het eten ging ik even kijken bij de Reactivate tent om de sfeer te proeven bij de hardstyle classics. Daar was op dat moment Psyko Punkz bezig en de tent stond op dat moment ook echt rammetje vol. Super fijn om al zijn oudere platen weer eens te horen, waaronder zijn heerlijke remix van Techno Prime en natuurlijk BassBoom. Het viel me op dat de gemiddelde leeftijd in deze tent een stuk hoger lag, een groot verschil ten opzichte van bijvoorbeeld de raw stage. De meeste 80s en 90s kids – inclusief mezelf – zijn nou eenmaal opgegroeid met al deze heerlijke hardstyle classics, dus erg gek was het ook weer niet.

Ik was nog lang niet klaar met rondjes lopen, want ik wou ook nog een stukje meepakken van de set van D-Block & S-Te-Fan op de Rebirth mainstage. Helaas had ik de liveset van D-Sturb net gemist, maar dat kwam omdat het gewoon te gezellig was bij Psyko Punkz. Het was genieten bij D-Block & S-Te-Fan, maar ik was vooral onder de indruk van de kolossale mainstage. Halverwege hun set ben ik richting de Revenge area gegaan voor Greazy Puzzy Fuckerz. Ik kon mijn lol niet op, vooral om de ‘lullige beer’ die op het podium kwam tijdens Cummy Bear. Muzikaal valt er wat over te zeggen, maar dat weet je van tevoren als je naar GPF gaat. Ik hou wel van piepkicks en ik was niet de enige, want het was volle bak.

 

De laatste loodjes

Een half uur GPF was meer dan genoeg, waardoor ik nog een stukje kon meepakken van de set van The Dark Horror op de Resist stage. Dit was the place to be als je van uptempo houdt en alles wat nog harder en ruiger gaat. Ik kan de muziek van The Dark Horror niet echt in een hokje plaatsen, maar het is wel echt iets wat je pas waardeert als je het live hoort. Het zijn voornamelijk opgepompte basses die je hoort in zijn tracks en op één of andere manier voelt dat heel erg lekker. Vervolgens was het tijd voor Soulblast, een dj die ik wel van zijn muziek ken maar nog nooit eerder heb zien draaien. Maar wauw, wat een platenkeuze! Ik hoorde lyrics voorbij komen van oudere jump platen, maar dan in uptempo style. Erg verrassend!

Het einde van een prachtige dag kwam steeds dichterbij, maar niet voordat ik de sets van Regain en Delete had gezien in de Rebellion tent. Ik ben een groot fan van beide dj’s, dus keek dan ook enorm uit naar Regain’s live-act Square One en natuurlijk de langverwachte comeback van Delete. Het was intens genieten tijdens de set van Regain, de ene na de andere klapper kwam voorbij. Een unieke live-act vol met exclusieve tracks, die allemaal uit zullen gaan komen in de vorm van een mini-album. Regain stelt nooit teleur en dat was nu ook niet het geval.

Tot verbazing van iedereen leek Delete niet op te komen dagen en de teleurstelling was dan ook groot. Cryex verscheen als invaller op het podium en deed zijn best om iedereen te vermaken met het repertoire van Delete. Een pittige taak, maar gelukkig kwam Delete ineens op het podium en het verdriet sloeg om in een euforie die niet in woorden uit te drukken is. Wat was het genieten om hem weer te zien shinen! Hij kwam wat onwennig over, niet gek als je zo lang niet meer hebt gedraaid. Gelukkig werd hij gedragen door de energie van het publiek, helemaal tot aan het einde van zijn set.

Het laatste uur was aangebroken en mijn benen waren echt totaal uitgeteld, dus het leek me een verstandig idee om richting de uitgang te gaan. Zeker gezien de verwachte drukte, want zoals bij elk festival was het ook bij REBiRTH een drama om naar huis te gaan. Er stond een file vanaf het parkeerterrein tot aan de N65. Helaas was het me niet gelukt om de Release area te bezoeken, maar dat mag de pret niet drukken. REBiRTH Festival was zo sick, dat ik hop er volgend jaar er het hele weekend bij te kunnen zijn. Inclusief camping, voor de optimale beleving. Ik heb behoorlijk wat festivals bezocht in mijn leven maar dit was voor mij zeker één van de tofste festivals waar ik ooit ben geweest. Op naar de editie van 2023!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial