Sinds vorige week is er een gloednieuwe ‘Routekaart voor Toegankelijke Festivals’ bekend. Dit initiatief komt van de Coalitie voor Inclusie, die al sinds 2021 bezig is met het in kaart brengen van de benodigdheden om festivals volledig toegankelijk en inclusief te maken. De routekaart biedt tips en adviezen voor alle aspecten, van het kopen van een ticket tot het verlaten van het festivalterrein.

De Routekaart voor Toegankelijke Festivals is beschikbaar als downloadbare tekst en heeft ook een overzichtelijke interactieve variant. Deze routekaart is een waardevol instrument om de toegankelijkheid op festivals te verbeteren. Het is van groot belang dat niet alleen het festival zelf toegankelijk is, maar ook de aankoop, communicatie, beleving en vindbaarheid.


Een van de suggesties in de routekaart is het toevoegen van een voorleesfunctie op festivalwebsites, zodat mensen met visuele beperkingen de informatie kunnen beluisteren. Daarnaast is het essentieel dat alle medewerkers van festivals op de hoogte zijn van de beschikbare voorzieningen, zodat zij bezoekers met speciale behoeften kunnen ondersteunen. Ook moeten deze voorzieningen gemakkelijk vindbaar zijn voor de bezoekers.

In oktober 2022 kwam het thema van toegankelijkheid op festivals al eens aan het licht. Tien organisatoren sloten zich aan bij de Onbeperkt Feest-belofte van HandicapNL en Green Events, een initiatief van Lucille Werner (CDA). Deze groep van organisatoren vergadert regelmatig om de weg naar inclusie te bespreken en elkaar te adviseren op het gebied van hospitality, mobiliteit en meer.

Hoewel er nog een lange weg te gaan is voor een volledig inclusief festivalaanbod, zijn de organisatoren die zich hebben aangesloten bij de Onbeperkt Feest-belofte goed op weg. Het is interessant om te zien welke van jouw favoriete festivals nog stappen moeten zetten op het gebied van toegankelijkheid. Laten we hopen dat deze routekaart een positieve verandering teweegbrengt en dat festivals voor iedereen toegankelijk en inclusief worden.