We Spark The World, een collectief van vier organisaties, heeft samen met ID&T Group een ‘Gratitude Booth’ ontwikkeld, die dit jaar langs 9 grote festivals toert om de mentale veerkracht van jongeren te vergroten.

Na twee jaar coronacrisis zijn jongeren toe aan positiviteit. Binnen de positieve psychologie is bekend dat het uiten van dankbaarheid de mentale veerkracht een boost geeft. We Spark The World, een collectief van Stichting JIM, Public Cinema, Synclab, Thrive Amsterdam Mentaal Gezond en wetenschappers van de Universiteit van Amsterdam en Erasmus Universiteit Rotterdam, zet daarom samen met evenementenorganisatie ID&T Group dit jaar op negen events een gratitude booth. Dit initiatief is afgelopen weekend officieel van start gegaan in Amsterdam en zal de rest van het jaar langs grote festivals in Nederland toeren.

Uit diverse onderzoeken komt naar voren dat vooral jongeren het mentaal stevig te verduren hebben gehad tijdens de corona crisis. De opgelopen mentale gezondheidsschade is lang onderbelicht gebleven maar is enorm en langdurig, mede omdat veel jongeren in de afgelopen twee jaar amper contact hadden met leeftijdsgenoten en geremd werden in hun sociale ontwikkeling. Wetenschappers ontdekten echter recentelijk dat het uitspreken van dankbaarheid een positieve impuls geeft aan je veerkracht, zowel voor degenen die hun dankbaarheid uiten als voor degenen aan de ontvangende kant. 

Gratitude booth
ID&T Group plaatst dit jaar op negen evenementen een zogenaamde gratitude booth, waarin jongeren hun dankbaarheid kunnen uiten in een videoboodschap. Deze kunnen zij vervolgens versturen naar de persoon met wie zij hun boodschap willen delen en delen op hun eigen social media kanaal. De leukste beelden en compilaties zijn naderhand te vinden op wesparktheworld.nl voor ‘your daily dose of gratitude’. Zie de eerste compilatie hier. 

De dankbaarheidskaravaan is afgelopen weekend officieel gestart op het festival Amsterdam Open Air en is hierna te vinden op onder andere Defqon.1 Weekend Festival, Welcome to the Future, Awakenings Summer Festival en Mysteryland. 

Wouter Tavecchio, board member ID&T Group: “Dankbaarheid is misschien wel het minst bekende, maar het krachtigste medicijn waar wij als mensen over beschikken. Het is het enige waar je meer van krijgt als je het weggeeft.”

Levi van Dam, wetenschapper aan de UvA en mede-oprichter stichting JIM: “Het uiten van dankbaarheid en dit letterlijk uitspreken aan anderen brengt zo veel gezondheidsvoordelen met zich mee. We zijn dan ook dankbaar dat we met de gratitude booth op events van ID&T Group een grote impact kunnen maken en zo veel jongeren kunnen bereiken om op die manier een gratitude generation te ontketenen.”

We Spark The World

Dankbaarheidscultuur – Gratitude is an attitude
Met deze karavaan willen de initiatiefnemers een duurzame dankbaarheidscultuur introduceren, waarin jongeren zich vrijer voelen om hun positiviteit te uiten en hun emoties te bespreken: gratitude is an attitude. Deze dankbaarheidskaravaan trekt de komende tien jaar door Nederland, met als doel om een gratitude generation te doen ontsteken. Naast de campagne rondom de gratitude booth is er een lespakket voor scholen ontwikkeld om binnen dertig dagen dankbaarheid te cultiveren. 

De gratitude booth is dit jaar te vinden op Amsterdam Open Air, Defqon.1 Weekend Festival, Free Festival, Summerpark Festival, Welcome to The Future, Awakenings Summer Festival, Mysteryland, Qlimax en Valhalla Festival. Voor meer info kijk op wesparktheworld.nl

Initiatiefnemers We Spark The World & Gratitude Booth
We Spark The World is een initiatief van: Stichting JIM, SYNC Lab (EUR), Thrive Amsterdam Mentaal Gezond en Public Cinema.

De Gratitude Booth is ontwikkeld in samenwerking met ID&T Group. Dr. Lysanne te Brinke & MSc Fabienne van Rossenberg – Erasmus Universiteit Rotterdam Dr. Levi van Dam – UvA en stichting JIM Ruben Köster – Public Cinema Thrive Amsterdam Mentaal Gezond Wouter Tavecchio – ID&T Group