Met de trein vertrokken wij afgelopen zaterdag al vroeg naar Utrecht. De pendelbus stond al klaar en met nog 2 bezoekers in de bus, begonnen we aan de laatste etappe van onze reis richting Smeerboel Festival.

Wij waren lekker vroeg van de partij en stonden als 1 van de eersten in de rij. Alle tijd om naar het vooraf bestelde kluisje te lopen en onze spullen op te bergen, muntjes te halen en ons eerste drankje te scoren. Bij je eerste drankje moest je een halve munt inleveren om je beker of flesje mee te krijgen. Deze kon je omwisselen in een recycle token of om een nieuw drankje mee te bestellen. Als je een recycle token i.p.v. een drankje wilde kon je dit alleen bij een bar doen. Dat maakte halverwege de dag nog niet zoveel uit, maar om s’ avonds in een overvolle rij te gaan staan voor een muntje was toch wel geduld hebben. Één of meerdere aparte recycle stands zou hiervoor uitkomst kunnen bieden.


Handjes laten wapperen op Smeerboel Festival

Met ons eerste biertje in de hand aan de wandel om op ons gemak het hele festival terrein te ontdekken. Ik had al een goede rondleiding achter de rug aangezien ik de woensdag voor het evenement mijn handjes heb laten wapperen als vrijwilliger. Wat ik tevens iedereen kan aanraden. Je krijgt een unieke kijk achter de schermen en leert hele leuke en gezellige mensen kennen. Natuurlijk is het hard werken maar met z’n alle de schouders eronder en na een dag bloed zweet en tranen was ik dan ook super trots op het resultaat. Een mooie smerige boel!

Na onze uitgebreide ronde over het festival terrein eerst maar even langs de merchandise voor een shirt, waaiers en veel te leuke zonnebril. Om vervolgens een patatje te scoren en deze te nuttigen op één van de vele schaduwplekken die de organisatie extra had ingericht vanwege de verwachte warmte. Elke schaduw plek hebben we gezien want wat was het warm. Met 34 graden op de teller was het geen overbodige luxe om onze waterpistolen en bellenblaaspistol tevoorschijn te toveren.

Rave Gina Festivallovers

Hitjes en spierballen

Het was ondertussen tijd geworden voor onze eerste danspasjes. We begonnen met wat hitjes bij de stage Terug naar Toen. Waar wij Kiki en Sanne tegen het lijf liepen. De hartsvriendinnen verbleven in de schaduw. Ik knoopte een gesprekje aan omdat Kiki in een rolstoel zit en ik benieuwd was hoe zij het festival tot nu toe ervaarde. Sanne en Kiki vertelden mij dat er veel drempels waren en dat het terrein dus wel rolstoel toegankelijk was maar verre van rolstoel vriendelijk. Ik vond het bijzonder om een kijkje te krijgen in hoe Kiki zich over het terrein moest weten te manoeuvreren. Vriendin Sanne was bewapend met een flinke dosis spierballen maar gaf aan dat ze vanwege de warmte er toch moeite mee had om Kiki veilig de drempels laten overkomen. Gelukkig waren er tot nu toe veel andere festivalgangers geweest die het tweetal te hulp schoten.

Smeerboel Festival 2023

Bij de kas op wat groovy house beats de schaduw opgezocht. Na een swingend uurtje met een biertje neergestreken bij de Frank Stelzen bar waar we ook heerlijk in de schaduw konden zitten en even op adem konden komen.

Smeerboel Festival Gina

Smeren op Joy

Met het plan om richting de centrale stage, die gehost werd door Joy, te lopen eerst even langs de insmeerbar van het KWF. Waar ze met de slogan “insmeren is doneren” klaar stonden. Voor een eenmalige vrijblijvende donatie (waar stiekem een abonnement achter zat), mocht je de hele dag komen smeren voor €7,50. Eenmaal bij de Joy een klein dansje gewaagd, maar ik vond het echt te warm om te dansen dus heb ik mij laten omtoveren als discobal bij de glitterbar. Mijn wederhelft even naar boven bij de ouwehoeren en ik vervolgens naar de Kinki kapper om mijn haar te laten doen. En ik moet zeggen wat was dat genieten. Met een overdekte super kleine stage een dansje wagen tot je aan de beurt was.

Smeerboel Festival

Fluff dancehits en de Hakbak

Met een compleet nieuw kapsel was het tijd om richting de Fluff Disco te lopen want Golden Era Live stond op het programma. Wat was dit gaaf!!!! Instrumentale versies van diverse 80s, 90s, en 00s dancehits kwamen voorbij! Wat een waanzinnige show hebben deze mannen neergezet en iedereen werd omvergeblazen door hun talent.

Na een stop langs de foodtrucks een lekkere falafel wrap gehaald en toen de avond viel ons wederom naar de Joy stage begeven. Wat een gezelligheid en wat een heerlijke sfeer. De muziek en ambiance waren heerlijk. Maar voor mij mocht het wel wat harder. Dus mijn wederhelft achtergelaten en zelf met een vriend vertrokken richting de Hakbak. Hier hebben wij lekker kunnen beuken en ook de sfeer was hier op en top.

De avond hebben wij afgesloten bij de Basis waar je schuin vooraan heerlijk bij ventilatoren kon afkoelen. Øtta draaide en voor mij was dit de beste set van de dag. De visuals en lazers hebben het dit jaar flink overtroffen. En met de feedback van vorig jaar had de organisatie van Smeerboel Festival de zijkanten van de basis tent open gezet en extra ventilatoren opgehangen. Zo was het heerlijk toeven bij de harde techno stage.

Wij zijn na een dag vol knotsgekke belevingen tevreden met de pendelbus vertrokken naar huis. Op zaterdag 14 september 2024 is weer de volgende editie van Smeerboel Festival, zet jezelf op aanwezig!

Aantal foto’s gemaakt door Felix, Michiel en Fytch.