De naam Smeerboel Festival zegt het al, een hele smerige boel op een mooie dag die zelfs de 32 graden heeft aangetikt in Utrecht.

Smeerboel, een festival een Utrecht waar ik vorig jaar voor het eerst naartoe ben geweest. Toen de leukste dag van mijn leven gehad. Toen mij dus werd gevraagd of ik naar Smeerboel 2023 wilde gaan, kon ik wel 10 keer ja zeggen en sprong ik een gat in de lucht! Hoewel niet heel veel mensen in mijn omgeving dit festival kennen, trommelde ik toch een paar vriendinnen op om mee te gaan.

Eenmaal aangekomen op Utrecht Centraal werd al gauw duidelijk waar je op de pendelbus moest stappen. Dit was voor onbekenden van het festival wel een zoektocht, want de pendelbussen verzamelden zich onder het station. Gelukkig had de organisatie van Smeerboel van tevoren op hun Instagram pagina alvast aangegeven wat de looproute naar deze plek was, super handig!


Na ongeveer een rit van 10 minuten kwamen we aan op het festivalterrein. Wat mij gelijk opviel, was dat er bijna geen rij stond, dit was vorig jaar namelijk ook zo. Wij kwamen toen een uur eerder aan dan nu, maar het was allemaal heel erg goed geregeld. De tijd dat wij binnen waren? 16:00 uur precies.

Smerig lekker eten

Een kluisje was niet nodig, want we hadden geen truien mee. Gelijk door naar de muntjes, en zo fijn, ook daar stond geen rij! Van al dat reizen hadden wij wel een beetje trek gekregen en wij namen wat broodjes en een smoothie, heerlijk. Er was een groot plein met allemaal eettentjes en je kon echt vanalles kiezen. Het fijne was, dat dit bijna helemaal overdekt was, je hoefde dus niet in de hete zon te eten. Vanwege de warmte had de organisatie van Smeerboel maatregelen genomen met extra schaduwpunten en een insmeerbalie.

De Basis stage met hardtechno

Hoppa, onderweg naar de Basis stage. Hier werd voornamelijk hardere techno gedraaid, iets waar ik persoonlijk heel erg van houd. Met namen als Charlie Sparks, Cynthia Spiering, Kobosil en Cera Khin zit je hier dan ook goed om een stevig potje te rammen. Ik sprak veel mensen die uit Utrecht kwamen en zij vertelden mij dat de club Basis in Utrecht zelf ook heel erg leuk is om naar toe te gaan.

Smeerboel Festival is clear

Het terrein van Smeerboel Festival is niet heel erg groot en dat vind ik wel fijn. Je bent zo aan de andere kant van het terrein bij de Joy stage. Deze stage was overdekt met een doorzichtig dak. Je zou denken, broeikaseffect, maar dat viel gelukkig mee. Hier kon je heerlijk in het zonnetje luisteren naar de leukste house classics met in de line-up onder andere Prunk, East end Dubs en Benny Rodrigues. In het dak van deze stage zaten grote platen met licht. Ik was heel erg benieuwd hoe dit in de avond eruit zou zien, en later op de avond zijn we nog even teruggegaan en dit was prachtig! Een klein detail wat de stage supermooi maakt.

Er waren ook nog wat kleinere stages zoals de Terug naar Toen stage en de Fluff Disco. Dit was niet echt mijn muziek maar het zag er wel heel erg gezellig uit! Hier stond het namelijk ook helemaal vol met vrolijke mensen.

In het midden van het festivalterrein stond een groot roze beest en ik heb er menig discussie over gehad met andere festivalbezoekers over wat het nou precies is? Een paard? Een lama? Een eenhoorn? Beoordeel zelf maar en check even de Facebook page!.

Al met al is dit toch echt een van mijn favoriete festivals geworden om naar toe te gaan. De line-up, de locatie, de faciliteiten, het vriendelijke personeel wat er met een brede lach op hun gezicht rondloopt. Als je aan mij een cijfer moest vragen, was het een dikke 10!

Aantal foto’s gemaakt door Felix, Michiel en Fytch.