Op 28 juli stond een extra lange set van Solomun gepland in de haven van Burgas, tijdens Solar Summer 2023. Gedurende juni tot en met augustus kun je in Bulgarije op meerdere unieke locaties genieten van de grootste techno en (deep)house dj’s en liveacts. Ik had het geluk om verslag te mogen doen van een unieke liveset van één van ‘s werelds beste dj’s op dit moment. Het werd een bijzondere avond in het sfeervolle Burgas aan de Zwarte Zee.

solar summer 2023 solomun burgas solar summer festival burgas

Extra lange set van Solomun op Solar Summer 2023

Als fervent liefhebber van techno heb ik al vele lange sets mogen ervaren van technogrootheden zoals Sven Väth, Carl Cox, Laurent Garnier, Jeff Mills en Richie Hawtin. Daarom was ik erg nieuwsgierig of Solomun mij nog zou kunnen verrassen. Wat maakt deze wereldberoemde dj uit Bosnië zo geliefd en waarom staat hij zo hoog in de dj-lijst? Na een opzwepende set van Andrew Meller was het eindelijk om 2.00 uur tijd voor Solomun om het podium te betreden tijdens Solar Summer 2023 in Burgas.

Wat mij opviel was de bezieling waarmee de ervaren dj zijn muziek speelde en op het podium stond. Solomun zorgde voor een onvergetelijke avond met zorgvuldig gekozen nummers. De spanning nam toe en het publiek werd steeds enthousiaster. Zijn meeslepende muziek – en opbouw in de set – bracht iedereen in een feeststemming tijdens Solar Summer 2023 in Burgas. Deze man is een grote dj! Ik gebruik deze woorden niet vaak, maar wat ik heb lang niet zo genoten van een dj-set. Daarnaast heb ik genoten en gedanst alsof mijn leven er vanaf hing.

Solar Summer 2023 dj Solomun Burgas

Een nachtfestival op een unieke technolocatie

Het was een tijdje geleden dat ik een nachtfestival had bezocht. Als liefhebber van house en techno geef ik tegenwoordig de voorkeur aan dagfestivals. Kamperen is niet echt mijn ding en tot in de vroege ochtend feesten is niet meer mijn stijl. Maar deze zomer maakte ik een uitzondering, want in de prachtige Balkanstad ‘Burgas‘ – aan zee – vond ik de perfecte setting. De locatie was alles wat techno hoort te zijn: een schilderachtig havengebied met indrukwekkende schepen en pakhuizen, en als kers op de taart, de opkomende zon.

Solar Summer 2023 people Solar Summer 2023 people

Wat zijn de verschillen tussen festivals in Bulgarije en Nederland?

Al jarenlang trek ik naar Bulgarije, een land dat me enorm boeit en waar de authentieke sfeer me aanspreekt. De vibe is geweldig, de mensen zijn vriendelijk en het barst er van de geweldige feesten, (strand)clubs en festivals. Wat me vooral aanspreekt, is het gevoel van spanning dat ik in Nederland in de late jaren negentig ervoer en hier nog steeds vind. Er is nog veel onontdekt en dat maakt het zo puur. In Nederland mis ik dat soms, maar in Bulgarije kunnen muziekliefhebbers hun hart ophalen. Bovendien is Bulgarije een ruwe diamant in de wereld van house, die je eigenlijk zelf moet ontdekken.

verschillen festivals nederland bulgarije solar summer 2023
Foto: Marica

Eindoordeel: Solar Summer 2023 presents Solomun was magnifiek

Als fan van techno kan ik met zekerheid zeggen dat Solar Summer een absolute must-go is. Een onvergetelijke nacht met mijn Bulgaarse neef en vrienden heeft me overtuigd. Wat Solar Summer zo bijzonder maakt, is dat organisator Yalta altijd de meest indrukwekkende locaties uitkiest voor haar houseavonden en festivals. Van onbewoonde eilanden tot eeuwenoude steden en unieke havengebieden, de setting is altijd spectaculair. Bovendien is Yalta erin geslaagd om de beste dj’s en liveartiesten in de deephouse en technoscene aan te trekken. Daarnaast verliep de organisatie uiterst professioneel en de sfeer tijdens deze perfecte technoavond in de Balkan was geweldig.

En er staat nog meer op de planning deze zomer!