Spoetnik 2018: geslaagde lancering Nijmeegse techno raket

Lanceermoment Spoetnik; 18 augustus 2018. Een nieuwkomer dit jaar tussen alle andere festivals is Spoetnik. Gelukkig is deze raket al voor de helft ‘binnen’ (gelanceerd), want als je een festival organiseert in openluchttheater de Goffert heb je een perfecte locatie. Het openluchttheater ligt in een prachtige omgeving, met super veel groen, beekjes en een intiem podium met tribune en overkapping. Als het weer dan ook nog eens goed is, dan kan het eigenlijk niet anders dan dat het een heel mooi feestje wordt. De eerste Spoetnik, techno op een prachtlocatie, kan dus beginnen.

Lancering en opening

Het festival heeft twee stages en op de main stage opent Jenny Rose op haar eigen funky wijze de dag. Rose is een prima keuze om te openen op deze lekkere zomerdag. Alleen is het bij de opening nog wel wat rustig, de vibe is echter wel nice, mensen zijn vriendelijk en hebben er zin in. Het terrein is groot ten opzichte van het aantal aanwezige mensen, waardoor het een beetje leeg lijkt, in elk geval een groot deel van de dag. Dat terrein ziet er overigens wel cool uit, met een vintage bus waar je kleding kunt kopen, een enthousiaste fotograaf en standjes met goed en lekker eten.

Op koers

Het festival komt verder op gang. Rogier Zeebregts draait wel lekker, maar weet de mensen toch niet het grote podium op te trekken. Dat is logisch, omdat iedereen naar de kleine stage Deep Down Low is waar Paul Kainama draait. Voor het eerst deze dag gaat het hier echt lekker los. Kainama draait strak, stevig en soms donker. Maar nergens zo donker dat het niet meer passend is. Kainama draait foutloos en zijn beat pakt je op en neemt je mee, iedere keer weer. Heel gaaf te zien hoe Kainama de hele Deep Down Low area in no time vol trekt. Deze area is overigens ook bijzonder knus qua opzet, zo midden in het bos, met lampjes overal om je heen. Het is nice, heel nice. Helaas komt aan de set van Kainama uiteindelijk een einde en na de set van Kainama is Fiction de opvolger.  Kainama heeft de lat hoog gelegd en jammerlijk voor Fiction vertrekt het gros van het publiek daarna naar het hoofdpodium. Op het hoofdpodium draait Bjorn Beijer (bekend van zijn frisse technoconcept Zuurstof). Bjorn Beijer trapt wel op het gaspedaal en het tempo is vanaf minuut 1 gezet in een strakke set met oldschool invloeden (het oude rave gevoel). Dan volgt Jeane Isadou met haar set die verrassend sterk begint en het hoofdpodium vult met mensen die er duidelijk zin in hebben.

Liefhebber van de festivalavond

De avond op de main stage wordt afgesloten door Jan Liefhebber. Jan draait als altijd strak en het publiek geniet. Liefhebber is eigenlijk altijd een goede keuze als afsluiter. Dit is een man die leeft voor zijn muziek en dat voel je. Nijmegen is zijn hometown, om Liefhebber hier te boeken als afsluiter is misschien wel een wat veilige keuze, maar voor een eerste editie festival begrijpen we dat je op safe speelt wat dat betreft Liefhebber doet wat ‘ie doen moet, hij laat ons allemaal genieten en dansen.

Op de Deep Down Low stage sluit Paul Sparks af. Dat doet hij helemaal niet verkeerd maar Sparks heeft een geduchte concurrent aan Liefhebber. Het publiek oogt een beetje zoekende, als volwassenen die door hun ouders vergeten zijn in de Ikea ballenbak. Toch laat Sparks zich hierdoor niet ontmoedigen en hij sluit met lef in zijn platenkeuze de Deep Down Low stage op een waardige manier af.

Prachtig verhaal met maatschappelijk karakter

Dit festival is niet alleen techno, deep house op een prachtige locatie met heerlijk publiek. Dit festival heeft ook een mooi maatschappelijk karakter en klopt vanuit de oorsprong. Dat bleek uit het prachtige verhaal, vanuit het hart verteld, van Kim (één van de organisatoren van Spoetnik). “Als stagecoördinator van de Tarcisiusschool begeleid ik jongeren met een licht verstandelijke beperking en een gedragsproblematiek richting werk of dagbesteding. Deze jongens en meisjes hebben zoveel kwaliteiten en door te participeren in onze maatschappij halen ze het beste in zichzelf naar boven. Samen met mede organisator Roy, werd het idee gesmeed. Het idee werd een plan en ons plan werd een missie. Roy heeft 10 jaar radio ervaring en hij heeft reeds succesvolle evenementen neergezet. Denk hierbij aan het label Branded Content group & Redbelt Events. Om Spoetnik Festival mogelijk te maken bundelen wij nu onze krachten. En bieden wij jongeren vanaf 18 jaar, met een afstand tot de arbeidsmarkt ,een kans door ze te betrekken in de voorbereiding en uitvoering van dit Festival.”

“Spoetnik heeft het in zich een succesnummer te worden”

Terugkijkend op deze dag is het jammer dat de kaartverkoop van Spoetnik wat achter liep op in ieder geval mijn verwachtingen. Daardoor waren er minder mensen aanwezig dan dat het terrein had aangekund. Echt knallen (met zijn allen) werd het met momenten, maar chill was het er sowieso zeker. De toiletten en de bar waren wat onhandig gepositioneerd, zo helemaal boven bij de tribunes en het aantal toiletten was wat beperkt. Spoetnik heeft het allemaal in zich om een succesnummer te worden, groter en beter nog dan het dit jaar was. Echter, Spoetnik is voor nu vooral een geslaagde eerste editie te noemen. Ik ben nu vooral benieuwd naar volgend jaar.

Met dank aan gastreporter: Wendy Kroeze 

 

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial