Spoorpark Live Festival 2024 zit er al weer op! Dit jaar bezoek ik dit Tilburgse festival voor de derde keer, en het was anders dan voorgaande jaren. Van meerdere dagen zijn ze naar 1 dag gegaan. Maar met een mogelijkheid tot een concert van Massive Attack op het festivalterrein donderdag bijwonen. Iets wat zich perfect leent voor een concert. Op de vrijdag hadden ze van mij ook een tof concert op het terrein mogen organiseren, want de locatie is echt top. In deze report bespreek ik zowel het concert van de donderdag als het festival op zaterdag!

Spoorpark Live Festival 2024

Spoorpark Live Massive Attack

Ik hou ervan als het festivalterrein nog vers en ongerept is. Alles straalt van de goede zorgen en is klaar voor de feestende meute. Zo ook bij Massive Attack op de donderdag. Dit jaar is het Spoorpark in Tilburg groener dan voorgaande jaren. Ook zit de ingang helemaal aan de andere kant. Dit tot grote vreugde van sommige mensen, en net zo goed is er een groep die mopperend voorbij liep. Check altijd even hoe het terrein in elkaar steekt, bij Spoorpark Live Festival 2024 wisselt het per jaar hoe de opzet is. Een voordeel van de ingang aan de andere kant is dat je nu een mooiere aanloop hebt tot het terrein. Door de paden langs het groen loop je richting podium.

Je komt langs het T-Huis, een horecaplek in het Spoorpark waar je een diner kan reserveren, ook voor de zaterdag met Spoorpark Live Festival 2024. Maar heb je daar geen zin in dan zijn er ook diverse foodtrucks op het terrein. De podia zijn ook omgewisseld en ik denk dat dit een prima keuze is. Zeker als ik achteraf hoor dat Massive Attack maar liefst 10.000 bezoekers had. Het was druk maar nergens benauwend door de opbouw van het terrein. Naast de hoofdact waren er ook twee voorprogramma’s. Hiqpy mocht de spits afbijten, lekker in het zonnetje met een publiek wat zich langzaam liet opwarmen wist hun versie van ‘Shut up and Drive’ de eerste mensen te laten bewegen. Een toffe versie vond ik ook!

Politiek tripje

Het tweede voorprogramma was in handen van Young Fathers, en wat een verrassing was deze band! Ik kende ze niet maar meteen wist deze eigenzinnige energieke band het publiek om z’n vingers te winden. De zonnestralen verwarmde het terrein, maar hun muziek ook. Dit voorprogramma was wat mij betreft echt perfect gekozen en geplaatst. Het terrein van Spoorpark Live Festival 2024 ging om 17:00 open en om 21:00 zou Massive Sttack pas starten. Dus de energie van Young Fathers was perfect in combinatie met de zonnestralen om tot 21:00 opgeladen te worden.

Het verbaasde me hoeveel mensen voor Massive Attack richting Spoorpark Live zijn gekomen. Voor mij is dit jeugdsentiment van eventjes geleden. Ik had geen idee dat deze band nog zo’n grote aanhang heeft. Het optreden was een politiek tripje. Op de melodieuze klanken nam de band ons mee langs politieke statements van oorlog, complotten en andere ellende der mensheid. Het publiek liet zich gewillig meevoeren. Ik merkte dat ik zelf soms iets van energie miste, het is een festival en ik heb dan ook zin om mijn gedachten te verzetten. Maar neen, Massive Attack duwde ons met onze neuzen diep in alle feiten terwijl ze afwisselden van zangers. Young Fathers mochten ook enkele nummers doen en dat vond ik wederom weer erg goed.

Massive Attack was indrukwekkend en ik vond de locatie echt heel tof. Heerlijk dat het weer een rol heeft tijdens een optreden. De ondergaande zon, wind wat gaat waaien bij bepaalde akkoorden. Dit was een eerste samenwerking vanuit Spoorpark Live met Greenhouse Events en ik hoop dat er voor volgend jaar misschien meer concerten op dit terrein gaan plaatsvinden.

Spoorpark Live Festival 2024

Zaterdag was het de tijd voor Spoorpark Live Festival 2024! Rond 13:00 gingen de deuren open en iets na 14:00 was er een eerste optreden op het kleine podium van ‘Rockacademie presents’. Tilburg staat bekend om hun Rockacademie, dus leuk dat ze podium bieden voor jong talent. Het festival is al vrij vroeg vrij druk en als je weet wie er om 15:00 speelt snap je ook waarom. Niemand minder dan Douwe Bob trapt dit festival af met zijn boots en hij trekt een groot publiek aan. Ik had een sterk muzikaal optreden verwacht, dit kreeg ik zeker ook. Maar daarnaast was hij ook heel vermakelijk met het publiek. Een publiek wat echt wat peper kon gebruiken, en dat is precies wat Douwe Bob heeft gegeven.

Hij haalde biertjes, dook het publiek in en viste vervolgens een ‘bride to be’ op. En die toekomstige bruid had een speciaal verzoekje, ze wilde heel graag ‘Hold me now’ zingen. Dat mocht, maar ze moest toegeven dat ze nog nooit gezongen had op een podium… Het publiek, en ik ook, vond dit echt geweldig en als je nieuwsgierig bent hoe het klonk toen Hilde met Douwe mocht zingen?

Het optreden was echt heel leuk, het zonnetje scheen aangenaam en de toon was gezet voor Spoorpark Live Festival 2024!

Eten en drinken

De podia en indeling was dus anders tijdens Spoorpark Live Festival 2024 en zo ook het muntsysteem. Dat was er gelukkig niet. Ik hou ervan dat je alleen een recyclemunt nodig hebt en vervolgens gewoon kan pinnen wat je koopt. Geen onnodige rijen en gedoe met muntjes. Er waren meerdere foodtrucks, barren en er waren twee hoekjes waar je Pringles spellen kon spelen of in het Mentosbad kon duiken. Eerlijk is eerlijk, ik vind dit jaar het eten en drinken heel duur op alle festivals en met mij vele andere mensen. Toch wordt er volop gegeten en gedronken. De Syrische foodtruck was mijn favoriet, en van vele andere bezoekers aan de lange rij te zien. Maar ook de pizza was lekker.

Alles wordt nou eenmaal duurder en Spoorpark Live Festival 2024 is geen uitzondering qua prijzen. Check wel even vooraf de regels want naar dit festival mag je alleen een klein waterflesje meenemen zonder dop. Verder is eigen consumptie niet toegestaan.

Spoorpark Live Festival 2024 voor jong en oud

Nieuw dit jaar was ook het feit dat mijn dochters van 5 en 10 voor het eerst meegingen. Ik heb zelf goede herinneringen aan het bezoeken van Parkpop in Den Haag. Heerlijk vond ik het om als kind mee te gaan. Ik had binnen no time andere kinderen als vrienden en we gingen alle plastic bekers verzamelen en een giga bekercirkel maken. Dat is wel anders tegenwoordig met oog op duurzaamheid, maar het Mentoszwembad was zeer geliefd. Net zoals Douwe Bob die langs ze heen liep. Spoorpark Live Festival 2024 is prima geschikt voor jong en oud en dat maakt dit tot een fijn festival.

De sfeer is gemoedelijk en je kan dus prima je kinderen lekker meenemen. Heb je nou niks met kinderen? Geen zorgen, het wordt niet overspoeld met jeugdig gekrijs en gehuil hoor. Spoorpark Live Festival 2024 is gewoon een leuke mix van leeftijden en diverse soorten mensen.

Line-up Spoorpark Live Festival 2024

Check goed de line-up als je naar Spoorpark Live Festival 2024 gaat, want elk jaar is deze anders. En dat maakt dit festival eigenlijk verrassend leuk. Maar wil je niet voor verrassingen komen te staan dan check je gewoon de line-up natuurlijk. Hoe 2025 er uit gaat zien, dat weten we nog niet maar je kan rekenen op een dag, misschien wel weer dagen, vol muziek en fun.

Naast Douwe Bob vond ik Danny Vera erg leuk. De Rotterdamse nuchterheid en de swingende tonen van zijn muziek brachten hemel en aarde in beweging. Letterlijk, bij de laatste nummers storten de wolken hun druppels over het publiek voor wat verkoeling. Gelukkig had de organisatie nog wat regenponcho’s klaarliggen die je als bezoeker kon ophalen. Mijn dochter is sinds zijn optreden helemaal into rock & roll. Leuk wat een festival kan doen qua muziek.

Hoe de line-up van Spoorpark Live Festival 2024 er verder uitzag? Super DB was een leuk funkbandje waar we ons goed vermaakt hebben. En Young Gun Silver Fox was geweldig voor de middag waarbij de zonnestralen speels met de muziek samen tot een aangenaam geheel versmolten werd. Verder had je nog kunnen zien:

  • PM Warson
  • Michelle David & The True-Tones
  • Clouseau
  • Postmen
  • UB40

Spoorpark Live Festival 2024 was voor ons geslaagd en we zijn erg benieuwd naar de 2025 editie!