Wat er zo tof is aan een festival in de buitenlucht? De omgeving drukt een dikke stempel op de sfeer van een festival en maakt het al snel eigen. Daarbij zijn de optredens onderhevig aan de weersinvloeden. Zo heb ik afgelopen weekend de ene dag in de zinderende zon staan springen, en de andere dag was ik part of de poncho gang. IJskoude regen kwam toen met bakken uit de hemel. Beide dagen was het feest op een andere manier. Ik was op Spoorpark LIVE 2022 in hartje Tilburg en wat heb ik genoten.

[ux_image id=”75084″ image_size=”original” width=”75″]

Spoorpark LIVE 2022

Al twee jaar heeft Spoorpark LIVE niet kunnen doorgaan door corona maar eindelijk was het zover. In het prachtige Spoorpark in Tilburg kan eindelijk de 2022 editie plaatsvinden van dit tweedaagse festival. De setting is grandioos. Naast de treinrails, middenin de stad en dicht bij het station is een prachtig stadspark. Veel gras, mooie terrassen en een karakteristieke Kempentoren sieren dit park. De vormgeving van dit festival is om door een ringetje te halen en het enthousiasme spat uit de organisatie.

Er is een hoofdpodium, Sunflower, en deze staat op een perfecte locatie. Je kan kiezen voor de gezelligheid van een mensenmassa recht voor het podium. Of je kan lekker zitten op het gras op de achtergelegen groene terrassen. Hierdoor heb je perfect zicht en kan je ook in wat meer relaxheid genieten van een optreden. Het podium Blossom is voor aanstormend talent en ligt wat knusser. De Kempentoren is de plek met uitzicht en locatie van een silent disco. En er is nog een lounge area. Spoorpark LIVE 2022 is klein maar fijn. Er is goed nagedacht over de setting en het voelt erg vrolijk allemaal. Er zijn zitplekken maar er is ook gras om lekker met een kleedje neer te strijken.

[ux_image id=”75088″ image_size=”original” width=”75″ margin=”0px 0px 0px 0px”]

[divider width=”1000px” color=”rgb(4, 0, 0)”]

[ux_gallery ids=”75089,75070,75069,75082,75151,75087″ style=”default” type=”slider-full” slider_bullets=”true” auto_slide=”2000″ image_width=”50″ image_size=”original” text_padding=”0px 0px 0px 0px”]

[divider width=”1000px” color=”rgb(4, 0, 0)”]

Locatie Spoorpark LIVE 2022

De locatie is dus lekker centraal in een stad en dat is echt tof! Afgelegen in een bos zoals bij Best Kept Secret is gaaf, maar zo midden in de stad voelt ook lekker levendig en bruisend. Vanaf Tilburg centraal station is het ongeveer 10 – 15 minuutjes lopen. Je kan met de auto komen maar er is geen eigen parkeerterrein. Wel is er een groot fietsenhok. Dit ligt best wel wat afgelegen en wat eenzaam. Ik was hier twee keer alleen en het kan aan mij liggen maar het voelde niet echt fijn. Er was niemand aanwezig voor toezicht en in de schemer, en met oog op veiligheid, zou dit nog wel iets beter kunnen. Misschien wat meer licht, een gezellige aankleding en wat personeel vanaf het festival zelf?

Ook is mij niet helemaal duidelijk of je gebruik kan maken van de stadscamping die erbij is. Het stadspark is namelijk een stadscamping rijk maar of je hier kan slapen tijdens het festival kan ik nergens direct terugvinden. Mocht je van buiten Tilburg komen en het hele weekend willen komen dan kan je ook gebruik maken van diverse andere slaapplekken zoals het gezellige hostel in het centrum of de toffe tiny hotel in de Spoorzone. Maar het is ook prima reisbaar via het station. De locatie van het festival vind ik echt heel tof en ik heb onwijs genoten van Spoorpark LIVE 2022!

[ux_image id=”75176″ image_size=”original” width=”75″]

Eten en drinken

Spoorpark LIVE 2022 had voldoende barren en eettentjes. Er was diversiteit in het aanbod. Italiaans, Mexicaans, Aziatisch, patat (of friet), nachos, koffie, churros, ijs en cocktails, er was voor elke smaak wel iets. Voor de vegan medemens was er een minimaal aanbod maar het was er wel. De loaded fries met pulled pork waren wel grote favoriet bij mezelf en bij vele bezoekers. Ik ben nog nooit zo vaak aangesproken met wat voor eten ik in mijn hand had en waar het te krijgen was.

Een leuk klein stukje met extra festivalkoopwaar zou ook nog leuk zijn. Leuke zonnebrillen, sieraden en glitters voor in je gezicht en haar. Altijd leuk om een festival wat meer identiteit te geven daardoor. Als je even niet naar muziek luistert en gewoon zin hebt om een beetje te struinen. Niet noodzakelijk, wel leuk. Misschien volgend jaar bij Spoorpark LIVE?

Recycle systeem

Ook werd er gewerkt met een recycle systeem voor je beker en blikje. Dit werkt echt heel fijn. Je koopt een beker en die ruil je steeds weer in voor een nieuw drankje. Het zorgt er echt voor dat er veel minder zooi ligt en je niet je enkels breekt over rollende bekers. Je kon alleen je blikje weer niet bij de cocktail bar inwisselen. Dit kan misschien nog wat effectiever opgelost worden volgend jaar. Fijn dat Spoorpark LIVE dit systeem ook gebruikte. Ik had het bij Best Kept Secret ook als positief ervaren.

[ux_image id=”75085″ image_size=”original” width=”75″]

[divider width=”1000px” color=”rgb(4, 0, 0)”]

[ux_gallery ids=”75073,75148,75150,75152″ style=”default” type=”slider-full” slider_bullets=”true” auto_slide=”2000″ image_width=”50″ image_size=”original” text_padding=”0px 0px 0px 0px”]

[divider width=”1000px” color=”rgb(4, 0, 0)”]

Weer

Spoorpark LIVE 2022 was zaterdag gehuld in een zinderende hitte. Niet alleen door de toffe optredens maar de 32 graden wist ons als bezoekers ook behoorlijk te laten zweten. Het festival zorgde voor zonnebrandpalen en voor waterpunten. In de huisregels stond wel dat je geen drinken mee mag nemen, dus wat bezoekers waren in de war. Maar aan de bar kreeg je gewoon een flesje water met dop die je kon vullen. Heel fijn! Ook waren de andere drankjes ijs- en ijskoud wat heerlijk was. Met wat geluk werd je nog nat gesproeid door de waterpistoolbrigade. Er was schaduw maar dit zou nog iets meer mogen voor alle bezoekers.

Zondag was weer het andere uiterste. Dankzij de gratis regenponcho’s waren wij allemaal onderdeel van een grote poncho gang. Heel top dat deze gratis werden uitgedeeld. Het watertappunt was wel weggehaald helaas en dopjes werden niet meer meegegeven. Namens de bezoekers zou het fijn zijn als water geen issue zou zijn en mensen gewoon een hervulbaar flesje water mee mogen nemen. Of aan de bar 1 flesje met dop kunnen krijgen. Iedereen die ik heb heb gesproken heeft ondanks het weer een toptijd gehad. En soms zorgt juist het weer voor een onvergetelijke ervaring tijdens een optreden. Daarover straks meer.

[ux_image id=”75079″ image_size=”original” width=”75″]

[divider width=”1000px” color=”rgb(4, 0, 0)”]

[ux_gallery ids=”75083,75077,75075″ style=”default” type=”slider-full” slider_bullets=”true” auto_slide=”2000″ image_width=”50″ image_size=”original” text_padding=”0px 0px 0px 0px”]

[divider width=”1000px” color=”rgb(4, 0, 0)”]

Muziek

En dan nu het belangrijkste: muziek op Spoorpark LIVE 2022! Wat waren de podia leuk en divers. Voor mij als Hagenees in Tilburg was het een Haags feestje met Splendid, Direct, Son Mieux en Goldband. Splendid gaat al vele jaren mee en ik was eigenlijk deze band een beetje vergeten. Tot Spoorpark LIVE 2022! Ik rolde in hun optreden en het was weer een feest van herkenning. Wat een vrolijke energie. Perfect voor tijdens de zon. De artiesten hadden allemaal onwijze goede energie en elk optreden was een feestje. Het hoofdpodium was top neergezet en opgebouwd door de eerder genoemde diverse opties van kijken naar een optreden.

[ux_image id=”75177″ image_size=”original” width=”75″]

Maar het kleinere Sunflower vond ik misschien nog wel leuker op Spoorpark LIVE. Dit voelde vrijer en ongedwongen. Mensen gingen hier meer los met als ultiem hoogtepunt Son Mieux: wat een feestje! Deze Haagse band glittert en spat vanaf het podium. De energie van alle bandleden is wat je wilt op een podium. Frontman Camiel kroop zowat het publiek in om zijn liefde voor zijn muziek en hun optreden aan ons persoonlijk door te geven. En dat is goed gelukt. Iedereen ging met een grote glimlach en een hart vol Son Mieux glitter weg.

[ux_image id=”75066″ image_size=”original” width=”75″]

[divider width=”1000px” color=”rgb(4, 0, 0)”]

[ux_gallery ids=”75064,75061,75063,75065,75062″ style=”default” type=”slider-full” slider_bullets=”true” auto_slide=”2000″ image_width=”50″ image_size=”original” text_padding=”0px 0px 0px 0px”]

[divider width=”1000px” color=”rgb(4, 0, 0)”]

Haags feestje

De Haagse stukadoren van Goldband staan redelijk prominent in mijn Spotify afspeellijst. Hun optreden was alles wat ik had gehoopt plus meer. Ook hier waren de weersinvloeden onmisbaar belangrijk. Tijdens ‘De langste nacht’ was de tekst behoorlijk accuraat. We dansten in de regen en zie daar de zon kwam door de wolken heen breken! Ik kan hier alleen maar heel erg blij van worden als het weer zo meespeelt, dit is wat je wilt ervaren op een festival buiten.

Ik vond het erg vermakelijk om die zachte g in de nummers van Goldband uit volle borst te horen vanuit het publiek. Noodgeval klinkt toch anders met de zachte Brabants g versus de harde Haagse g. Maar beide manieren werden uit volle borst door het publiek meegezongen.

[ux_image id=”75054″ image_size=”original” width=”75″]

Ze hebben ons op 1 knie in de modder laten zitten, om daarna los te barsten. We hebben de dood gevierd, want iedereen gaat dood, ja ook jij en jij. Dit nummer ‘Requim’ kwam als een verrassing voor de mensen die Goldband niet zo goed kennen. En dat snap ik, maar het nummer zit op elk level voor mij gewoon geniaal in elkaar. Van boyband vibes, tot moshpit, van gabber tot kwetsbaar. Goldband heeft het allemaal in een eigen vrolijk gekleurd jasje. Heerlijk!

[ux_text font_size=”1″ line_height=”1.55″ text_align=”left”]

Dit is de langste nacht van ons leven
Wij hebben dit verdiend
Wij dansen in de regen
Totdat de zon ons ziеt
~
Goldband – De langste nacht

[/ux_text]
[ux_image id=”75060″ image_size=”original” width=”75″]

Direct

Maar het Haagse feestje is nog niet voorbij zonder Direct benoemd te hebben. Ik ben opgegroeid met Direct. Ze waren de schoolband van een concurrerende school en uiteraard was ik “fan” van onze eigen schoolband. Beide traden overal en nergens op, en toen was al de potentie van Direct te zien. Al zou ik dat toen nooit toegegeven hebben. Inmiddels vele jaren later en een andere frontman kan ik niks anders dan de loftrompet oppoetsen voor deze band. Wat zijn ze momenteel op een hoog niveau en ook dit optreden was een waar genot tijdens Spoorpark LIVE 2022.

[ux_image id=”75074″ image_size=”original” width=”75″]

Wederom speelde de weerelementen een waar spel met de zangpartijen van Marcel. De gitaarpartijen van Spike scheurden de wolken doormidden. En de rest van de band liet het hele Spoorpark op z’n grondvesten schudden. Magisch momentje hoor. De muzikale klanken die perfect samenspel laten horen en de zonnestralen die zich rond Marcel manifesteerde en die de regendruppels lieten verdampen. Direct was een goede keuze voor de line-up van Spoorpark LIVE 2022.

[ux_image id=”75056″ image_size=”original” width=”75″]

[divider width=”1000px” color=”rgb(4, 0, 0)”]

[ux_gallery ids=”75057,75055″ style=”default” type=”slider-full” slider_bullets=”true” auto_slide=”2000″ image_width=”50″ image_size=”original” text_padding=”0px 0px 0px 0px”]

[divider width=”1000px” color=”rgb(4, 0, 0)”]

En nog meer muziek op Spoorpark LIVE 2022

Ja er is nog méér muziek en ik kan wel uren doorgaan. Echt elk optreden was goed en op z’n plek bij Spoorpark LIVE 2022. Rolf Sanchez had bijvoorbeeld niet mijn voorkeur, maar wat een feestje gaf hij. Davina knalde ook van het podium met confetti en vlammenwerpers. Kensington gaf één van de laatste optredens in originele setting, wat ook een heerlijke show was. Quiqee was weer zo’n verrassing op het kleinere podium en paste heerlijk bij de zomervibes van zaterdag. Krezip heb ik helaas moeten missen.

Maar mijn Spoorpark LIVE 2022 begon ik met de zeer charmante Danny Vera. Wat een fijne man is dit, in zijn muziek, humor en boodschap. Zijn karakteristieke bewegingen maken Danny heel eigen en de show vloog ook voorbij. ‘Rollercoaster’ is niet meer van hem zei hij, maar van “ons”. En dat bewees het uit volle borst zingende publiek wel. Niks dan liefde voor dit nummer, zijn andere muziek, boodschap en deze man.

[ux_image id=”75081″ image_size=”original” width=”75″]

[divider width=”1000px” color=”rgb(4, 0, 0)”]

[ux_gallery ids=”75080,75078,75072,75086″ style=”default” type=”slider-full” slider_bullets=”true” auto_slide=”2000″ image_width=”50″ image_size=”original” text_padding=”0px 0px 0px 0px”]

[divider width=”1000px” color=”rgb(4, 0, 0)”]

Spoorpark LIVE 2022

Wat een feest was dit tweedaagse festival. Van dansen in de zon tot de regen ons ziet, en weer terug naar de zon. De energie van alle bezoekers en artiesten was grandioos. De locatie was fijn, dit smaakt zeker naar meer en ik heb nu al zin in de 2023 editie. Spoorpark LIVE is wat mij betreft een aanrader. Zien we jullie volgend jaar ook hier?

Meer informatie over Spoorpark LIVE staat op hun website

 

[ux_image id=”75071″ image_size=”original”]