Koningsdag 2023 hebben wij dit jaar dubbel goed gevierd. Naast het feestje van onze koning, werd ook het 20e jubileumjaar van Free Your Mind afgetrapt met het grootste one-stage techno festival ooit ! Wij mochten voor Festivallovers een bezoekje brengen aan Free Your Mind Kingsday op Breda International Airport.

Dikke Line-up

De organisatie heeft de uitspraak wie jarig is trakteert wel heel letterlijk genomen. Zo heeft de organisatie dit jaar de ticketprijzen verlaagd en konden we voor minder dan 3 euro een drankje scoren. Op deze speciale editie konden we genieten van een dikke Dj line-up met Stan Christ B2B Zeltak, Stella Bossi, Kiki Solvej, Speedy J, Nico Moreno B2B DYEN en als headliner een extra lange live set van niemand minder dan Reinier Zonneveld. Benieuwd hoe wij het gehad hebben? Je leest het volledige verslag hieronder.

27K Free Your Mind

Bewapend met onze Koningsdag outfits en goede zin, zijn we rond half 3 vertrokken naar Breda. Dit was helaas iets later dan we van te voren hadden gepland maar alles liep een beetje uit in onze planning. Omstreeks half 4 werden we met een aangegeven route langs de weg begeleid richting het parkeer terrein. Al snel werd het ons duidelijk dat wij niet de enige bezoekers waren die later zouden zijn. Maar ja wat verwacht je als er 27.000 feestende bezoekers op één locatie samenkomen. Na een uurtje gezellig kop aan kont achter elkaar aan rollen hebben we de auto kunnen parkeren in een naastgelegen weiland. Een wandeling van circa 30 minuten was het enige wat ons nog te doen stond voor we ons eerste biertje konden gaan scoren.

Even op energie komen

Eenmaal binnen was de feeststemming overweldigend. Duizenden mensen stonden te vlammen op de set van Speedy J. We zijn snel doorgelopen naar de kluisjes om onze spullen op te bergen. We kwamen er op dat moment achter dat alle kluisjes helaas al uitverkocht waren. Met onze jassen over onze armen en tas op onze rug eerst maar even naar de bar en een hapje eten. Daar hebben we een biertje, broodje kroket en loempia’s gescoort, waarna we een plekje hebben gezocht waar we konden zitten. Het eten was prima maar wat echt goed in de smaak viel, dat was de sfeer. Na een rondje lopen zijn we toch nog even naar de kluisjes gelopen waar op dat moment de reserve kluisjes voor handen waren gekomen. Nadat we onze spullen in het kluisje gedaan hadden, hebben we ons gemengd in het bruisende publiek, waar ondertussen de back to back set van DYEN en Nico Moreno was begonnen.

Wat deze artiesten hebben neergezet is niet te beschrijven. Of het lag aan de samenhorigheid die ontstaat als je met z’n alle voor één podium staat, of het door het weer kwam of misschien wel de bizarre knallers die uit de speakers kwamen zetten; ik weet het niet maar dit was echt bizar. De hele set hebben we staan vlammen en zijn we rustig aan naar voren gekropen. Eenmaal vooraan veel nieuwe mensen ontmoet en hebben we heerlijk kunnen beuken.

Reinier Zonneveld tijdens Free Your Mind

Tijd voor Koning Reinier Zonneveld

Om 19:00 uur was het tijd voor Reinier Zonneveld om het publiek nog verder uit z’n dak te laten gaan. Zijn live set bevatte veel diversiteit, bekende nummers maar ook veel nieuwe muziek. Wat een held! Ga als artiest maar ‘even’ 4 uur LIVE muziek maken op de stage. Mocht je benieuwd zijn naar de set van Reinier? Deze kun je binnenkort helemaal terugkijken op het Youtube-kanaal van Filth on Acid.

Het festival terrein was ruim opgezet maar overzichtelijk ingedeeld. Er waren ruim voldoende plekken waar je kon zitten. Genoeg variatie in hapjes en drankjes. Bij de toiletten moest je wel even geduld hebben voor je van een van de toiletten gebruik kon maken. Maar goed, dat schept een band. De kwaliteit van de muziek was goed, waar de organisatie goed over na heeft gedacht is dat de muziek op de chill area’s niet te overheersend was. Je kon op een fatsoenlijke manier een gesprek hebben. Voor de beste beleving van de muziek kon je je prima blenden in het publiek. Natuurlijk was het druk maar het was niet overvol. Dit kwam mede door de ruime opzet van het gehele evenement. De stage was ingericht met weinig visuals of lazers. Wel een klein beetje vuurwerk als afsluiter. Ik heb de visuals of uitbundige verlichting niet gemist want de muziek en sfeer waren goed genoeg.

Karren maar naar de volgende FYM

Ben je benieuwd geworden naar de festivals van Free Your Mind? Er komen nog heel veel evenementen aan dit jaar, zoals onder andere Free Your Mind Festival op 3 en 4 juni bij de Stadsblokken in Arnhem. Ook organiseert Free Your Mind in samenwerking met artiest Trym, Trym Festival op 22 juli in het Breepark in Breda en organiseren zij samen met Reinier Zonneveld zijn Karren Maar Festival op 5 augustus in Arnhem. Alle festivals van Free Your Mind zijn scherp geprijsd, zodat deze feesten voor iedereen toegankelijk zijn. Met 20 jaar ervaring in het organiseren van de vetste festivals, weten wij zeker dat de organisatie er ook de aankomende edities een groot succes van maken!