Als import Hoofddorper weet ik inmiddels dat er 2 evenementen zijn waar iedereen hier in de buurt heengaat. De één is wekelijks in het centrum en je kunt er de lekkerste loempia’s eten van Hoofddorp en de ander is Mysteryland. Het langstlopende dance festival ter wereld met inmiddels zoveel verschillende stijlen en stages dat vooraf een globale planning maken wel is aan te raden. En ook met zoveel verschillende soorten bezoekers dat je bijna kan zeggen dat hun doelgroep gewoon mensen in het algemeen is. De samenkomst van zoveel verschillende bezoekers geeft het duurzame festival een mooie dimensie.

Mysteryland blijft pionieren

Voordat ik het ga hebben over hoe mijn vriendin en ik de dag hebben beleeft, eerst even het volgende. Want jij denkt nu vast: duurzaam festival, hoe zit dat dan? Nou, het festival wordt aangedreven door vaste lokaal opgewekte groene stroom. Een unicum voor een festival op deze schaal. Mooi om te zien dat het festival na 30 jaar nog steeds pioniert. Verstandig feesten krijgt nu wel een nieuwe betekenis.

Groots genieten

Dan nu hoe we het hebben beleeft. Op Mysteryland valt zoveel te ontdekken en te zien. En ook op zoveel gebieden: (geheime) stages, dj’s, een randprogramma waar je u tegen zegt. En dat maakt keuzes maken soms best lastig. De keuze om zaterdag of zondag te gaan was makkelijker. Sowieso omdat Nachtcollege een stage hostte op zondag. Maar dan ook nog bij Vunzige Deuntjes stage Idaly, Frenna en Bilal op het programma en bij de Q-dance stage Outsiders en Warface was de keuze vrij makkelijk. Ik zou bijna Korsakoff vergeten, zij beukten op de Thunderdome stage de bladeren uit de omringende bomen. Heerlijk.

Mysteryland is de beste cardio workout van Nederland. In één dag heb ik zoveel stappen gezet dat ik mijn stappendoel voor de hele week al heb gehaald. Maar het was elke stap waard. En ondanks dat het zo groot is, hebben we alle acts gezien die we wilde zien. Zelfs meer. En als je toch perse ergens bij wilt zijn moet je soms gewoon effe doorlopen. Zo stonden we eerst bij Cynthia Spiering bij Nachtcollege en snelden we als 2 tienermeisjes (mijn vriendin en ik zijn beide eind 30) naar Vunzige Deuntjes om Bilal Wahib zijn optreden te zien killen. Na Bilal kwam Shirak. Tijdens zijn set kom je erachter hoeveel monsterhits de beste man eigenlijk op zijn naam heeft staan. En ik kwam erachter hoeveel teksten ik stiekem foutloos kan meerappen. Please don’t judge me.


Plan je dag niet te vol. Dat zou mijn tip zijn aan mensen die voor het eerst gaan. Een timetable is leuk en een planning maken handig, maar Mysteryland is het leukste als je openstaat om nieuwe dingen te ontdekken. Bijvoorbeeld de Bear Square. Laat je daarom verrassen en omarm het grootse van het festival. Wellicht ontdek je wel je nieuwe favoriete dj.

Nachtcollege

Ik geef deze stage host gewoon een eigen alinea. Omdat het kan. En omdat ze mijn verwachting hebben waargemaakt. En de stage zelf heeft mijn verwachtingen zelfs overtroffen. Op vrijdag werd deze tent gehost door Soundrush en op zaterdag door Trance Energy. Waarom was het zo speciaal? De spectaculaire lichtinstallaties die er hingen konden bewegen. Werkelijk een technisch hoogstandje. Gezien de drukte zal Nachtcollege volgend jaar wel een uitbreiding krijgen. En terecht. Wij zullen er hoe dan ook weer staan. En hopelijk DIØN ook. Want wat kan die gozer draaien zeg. We stonden te fistpumpen als nooit tevoren.

Overall hebben wij – zoals je wel kunt lezen – erg genoten en staan we volgend jaar graag weer met heel Hoofddorp plus bezoekers van meer dan 100 andere nationaliteiten te feesten. En tot slot nog even dit:

  • We sloten af bij de Q-dance stage. Echt een aanrader om vanaf de iconische berg uit te kijken op een knallende menigte en je hebt perfect zicht op de kneiterdikke eindshow.
  • Er waren nergens wachtrijen en de drukte was door het groot opgezette terrein niet direct merkbaar. Misschien wel vooraan bij de main. Maarja, dat kan je verwachten als je vooraan staat. Bij de main.
  • Ik heb It goes like Nanana van Peggy Gou volgens mij maar één keer gehoord. Prima score.

[divider width=”1000px” color=”rgb(4, 0, 0)”]

[ux_gallery ids=”80640,80641,80644″ style=”default” type=”slider-full” slider_bullets=”true” auto_slide=”2000″ image_width=”50″ image_size=”original” text_padding=”0px 0px 0px 0px”]

[divider width=”1000px” color=”rgb(4, 0, 0)”]