Onze zuiderburen zijn niet vies van een feestje en ook afgelopen weekend was het raak. Na jaren van afwezigheid was het tijd voor The Qontinent, één van de grootste hardere stijlen festivals in België. Drie dagen lang helemaal uit je plaat op het provinciaal domein Puyenbroeck in Wachtebeke, een prachtige locatie waar de natuur rijkelijk aanwezig is. The Qontinent is een samenwerking tussen Q-Dance en Bass Events, twee toonaangevende organisaties op het gebied van hardere stijlen events.

Gek genoeg ben ik zelf nog nooit eerder op The Qontinent geweest en dat terwijl het festival al gaande is sinds 2008. Toen nog als eendagsfestival, maar in de jaren erna is het uitgegroeid tot een weekender. Voor alles moet een eerste keer zijn, dus ik keek enorm uit naar afgelopen zaterdag.

Een goed begin is het halve werk

Na een lange autorit vanuit Breda – via Antwerpen – kwamen we ’s middags aan in Wachtebeke. Buiten was het 36 graden, dus de heetste festivaldag van 2022 was een feit. En dat in een bosrijke omgeving waar het zelfs nog iets warmer leek te zijn, maar dat mocht de pret niet drukken. Net als het feit dat we letterlijk naast het terrein konden parkeren, super chill. Een groot verschil met andere festivals eerder dit jaar.

Hoewel The Qontinent iets kleiner was dan ik van tevoren had gedacht, was het tof om te zien dat het hele festivalterrein omringd was door water. Een soort eiland dus en dat ook nog eens midden in de natuur, mooier bestaat niet. Er waren in totaal vijf stages: Main Stage, Area 2 (Hardcore), Area 3 (Raw Hardstyle), Area 4 (Freestyle) en Area 5 (Uptempo Hardcore).

 

Zweten voor het vaderland

Door de compacte indeling lag alles dicht bij elkaar en dat zorgde voor een intieme en sfeervolle vibe. De bezoekers kwamen van heinde en verre, wat toch maar weer liet zien dat The Qontinent een begrip is. De stages zagen er keurig uit – met name de Main Stage was erg leuk aangekleed. Ook de stage van Area 2 vond ik erg vermakelijk om te zien. Verder waren er ook allerlei kraampjes waar je van alles en nog wat kon halen: van eten en merchandise tot aan gratis oordopjes en het opladen van je telefoon. Eigenlijk alles wat je op een festival zou moeten verwachten.

De hitte was intens, waardoor er lange rijen stonden bij de twee watertappunten op het festivalterrein. De rijen hier waren zo lang, dat de meeste mensen toch maar water gingen halen bij de toiletten. Eigenlijk niet bedoeld voor consumptie, maar met zulke hete taferelen boeit het allemaal geen reet meer.

Muzikaal ging het alle kanten op

Qua line-up was het maximaal genieten op The Qontinent. Mijn avontuur begon op de Main Stage, vlak na de set van Pat B. De mannen van Primeshock kregen de voetjes van de vloer en hoewel het tijdens hun set wat rustiger was dan bij hun voorganger, merkte je daar in het publiek vrij weinig van. Good vibes only. Verder heb ik mezelf enorm vermaakt bij de Freestyle, vooral bij Dr. Rude. Die man weet als geen ander hoe hij het publiek moet bespelen, want wat ging het hier ongekend hard los. Ook bij Lowriderz was het volle bak ambiance, echt supertof dat ze weer terug zijn. Aan de overkant stond Vertile de tent op te blazen, dus die heb ik natuurlijk ook even gecheckt.

Op de Hardcore stage vond ik de set van Deadly Guns erg tof, heel veel eigen platen en volle bak knallen vanaf het begin tot aan het einde. Mijn persoonlijke hoogtepunt van de dag beleefde ik bij de Raw Hardstyle tijdens de set van Rooler. Ik denk dat ik in heel 2022 niet zo’n briljante set heb gehoord. Niet alleen op muzikaal vlak, maar ook op het gebied van dj skills liet hij bij mij een onuitwisbare indruk achter. Achteraf gezien vond ik het gek dat hij niet op de Main Stage stond, want de tent puilde helemaal uit.

Voor herhaling vatbaar

Ik moest echt even bijkomen na zijn set, maar niet te lang want Hard Driver stond al flink gas te geven op de Main Stage. Één van mijn favoriete hardstyle dj’s, die onlangs nog een heerlijk album heeft uitgebracht. De set van Rebelion was ook om door een ringetje te halen: wat een energie brengen deze mannen altijd met zich mee. Na deze set ben ik nog uit mijn plaat gegaan bij Panic en The Viper op de Freestyle stage, om de dag vervolgens te eindigen bij The Purge.

Lekker afsluiten met Vendetta, ik vind helemaal mooi.
Ook kwam Mandy tijdens zijn set nog het podium op, iets met een kers en een taart. Gekke collab wel hoor!

Quality content op The Qontinent. Gloeiend heet. Wat een heerlijke dag was dit! Ik weet niet of ik er drie dagen lang zou kunnen bivakkeren, maar ik heb me meer dan goed vermaakt. The Qontinent is een festival waar je écht een keer geweest moet zijn!