Ein-de-lijk is de wens om met een delegatie van de Festivalloverscrew naar Tomorrowland te gaan werkelijkheid geworden! Wat is het voor een festival, hoe is de sfeer en waarom is het grootste dancefestival ter wereld zo’n must visit? Om te beginnen heeft Tomorrowland veertien podia, met meer dan zevenhonderd artiesten. Tomorrowland is drie weekenden lang BOOMing, waarin het 600.000 mensen verwelkomt verdeeld over tweehonderd nationaliteiten. Hier volgt mijn persoonlijke verhaal van Tomorrowland op 15 juli 2022, in recreatiedomein de Schorre in Boom.

Kippenvel; we made it to Tomorrowland

De ochtend begon, op vrijdag 15 juli de dag van vertrek, vroeg, want we moesten een eindje rijden. De rit ging van Deventer naar Boom (België). Eenmaal aangekomen werden we als pers goed opgevangen in de Media Village. We konden hier we even chillen, en bijkomen van de reis. Prima geregeld!

Omdat we ons enthousiasme niet konden bedwingen, gingen we na half uur als ‘kinderen zo blij’ richting het festivalterrein. Na vijf minuten lopen – van de persingang – maakten we onze eerste stappen op het heilige grond van Tomorrowland; kippenvel, we made it! We haalden ‘het perfecte drankje’ om de dag mee te beginnen. Tomorrowland gelanceerde speciaal voor het festival een chique en heerlijke ‘Cava Solo Vida’. Heerlijk en we konden nu verder om onze reis te gaan maken over het terrein. “Live today, love tomorrow, unite forever”

[ux_gallery ids=”75661,75662,75663,75659″ style=”none” type=”grid” grid=”2″ col_spacing=”xsmall”]

Je komt oren en ogen te kort op Tomorrowland

The Rave Cave was de eerste area waar we polshoogte gingen nemen. Wat zat de sfeer er goed in, en wat ging men al lekker los zo vroeg op de dag. Stilstaan was geen optie, en we liepen daarna even door naar één van de TML BY Tomorrowland merchandise winkels. De verkopers zaten ook helemaal in de sfeer van het festival, en wij kochten snel een mooie cap en earplugs. De TML-community was ook hier aanwezig. Hiermee bedoel ik dat je overal waar je komt de liefde en het enthousiasme van de community voelt. Tevens een tattoo van Tomorrowland was ook een leuke optie maar hier moest je wel even voor in de rij staan.

Nadat we onze caps op hadden gezet liepen verder in de richting van Leaf bij JBL. Je komt eigenlijk oren en ogen te kort op Tomorrowland. Het is groots, meeslepend en tegelijkertijd ook nog gezellig. Na enige tijd te hebben gedanst bij de Leaf by JBL werd onze aandacht getrokken door hard gedreun van de Youphoria Stage, waar het Rotterdamse concept ‘Pussy Lounge’ die dag acte de présence gaf. Dj Outsiders was op dat moment aan het draaien en bezorgde ons opnieuw kippenvel.

[ux_gallery ids=”75676,75694,75673,75705,75671,75693,75652″ style=”none” type=”grid” grid=”2″ col_spacing=”xsmall”]

Mainstage Reflection of Love

Nu waren we wel klaar om richting de epische Mainstage van Tomorrowland te gaan. Het thema van het festival dit jaar was: ‘The Reflection of Love’. Na drie jaar van afwezigheid wilde het festival het licht weer tot leven brengen bij haar trouwe community.

[ux_gallery ids=”75650″ style=”none” type=”grid” grid=”2″ col_spacing=”xsmall”]

Hoe ziet de Mainstage eruit?

Het begon met een golving van kunstgras en een afdaling van een kunstwerk in de vorm van prachtige mozaïeken trap. Daarna viel onze blik op een wit pilaarvormig podium, met veel licht, lasers en fonteinen. We kenden de spectaculaire tv-beelden van eerdere edities, maar ik moet eerlijk zeggen dat dit ons verraste. De aankleding van het festival was echt betoverend mooi! Alles klopt en hier voelden we dan ook echt een momentje van liefde! Alle twee honderden nationaliteiten voelen die Reflection of Love wel.

[yotuwp type=”videos” id=”Fik7eHUicjk” ]

Feiten over het hoofdpodium:

– 100 % lokaal gemaakt

– 53 meter hoog en 270 meter breed

– 1273 lampen

– 61 lasers – 990 vierkante meter aan videotegels

– 214 luidsprekers om de boodschap van licht en liefde over te brengen.

Weer opladen met lekker en gevarieerd eten

Door alle indrukken, de lekkere muziek en het vele dansen moet je oppassen dat je niet vergeet te eten. Je hebt toch weer brandstof nodig om de avond door te knallen en zo gingen we van de Tomorrowland mainstage richting de dichtstbijzijnde foodarea om een goede bodem te leggen. Het eetaanbod was divers en ruim. Betaling werkte met de Pearl card voor ons als crew members, waar overal opwaardeerpunten voor waren. Voor de Tomorrowland bezoekers was er natuurlijk de bracelet. Geen gedoe met muntjes en toch ‘inleggen’ met de mogelijkheid om meerdere mensen saldo op de bracelet te zetten.

[ux_gallery ids=”75698,75700,75699,75688,75674,75701,75657″ style=”none” type=”grid” grid=”2″ col_spacing=”xsmall”]

Terug in de Media Village met muzikale helden

Na het eten keerden we terug naar de Media Village, waar verschillende artiesten zich meldden voor interviews en om te chillen. De wereldtop aan EDM- en techno acts komt hier bij elkaar, bizar om al je helden zo allemaal bij elkaar te zien. Zo kwam Charlotte de Witte voorbij om haar gouden plaat in ontvangst te nemen bij Studio Brussel voor haar remix van ‘Age of Love’. Ook hebben we even met kennisgemaakt met dj Hardwell, hele relaxte gast. Je voelt dat de artiesten het hier ook naar hun zin hebben en eigenlijk gewoon heel toegankelijk zijn.

Hoogtepunt: Armin laat Tomorrowland sidderen

Terug naar de mainstage, want daar was onze Nederlandse held Armin van Buuren aan het draaien. Wat een energie sidderde er door het publiek. Duizenden dansende mensen genoten van de bekende hits en nieuwe platen. Deze man – met jaren ervaring – weet hoe je een festival op zijn kop zet!

Eindcijfer en conclusie Tomorrowland

Wc’s zijn er voor hem, haar en het voldoende aanwezig. Daarnaast zijn er ook genoeg plekken om te eten en drinken. Alle randzaken zijn op Tomorrowland eigenlijk prima geregeld. Maar de organisatie gaat nog een stapje verder dan dat. Er is overal een goede doorstroom en er zijn bijvoorbeeld ook veel plekken met ruimte om lekker jezelf even op te frissen. Aan alles lijkt gedacht.

Aan het begin van de dag, dacht ik dit wordt twintig kilometer lopen vandaag, geen probleem. Maar dat valt op dit grote festival reuze mee. Je ziet overal handige richtingborden die de stromen uitstekende verwijzen zodat je geen enkel optreden hoeft te missen.

Mijn indruk van Tomorrowland is zeer positief en wat ik vooral proefde is de grote liefde van de TML-community die echt voor het totale concept komen, vanuit de hele wereld.’ The Reflection of Love ‘ Als je dus nog nooit bent geweest en je wilt iets speciaals meemaken…. The people of Tomorrowland. “Live today, love tomorrow, unite forever”

[yotuwp type=”videos” id=”J695pAM07Gs” ]