Zaterdag 2 december reisde ik af naar Arnhem Gelredome om de allereerste editie van Transmission Festival Nederland bij te wonen. Een kans die ik niet voorbij kon laten schieten.

Transmission Festival, een grootschalig indoor trance-muziekevenement, vond zijn oorsprong in Praag. In Tsjechië werd het festival gehouden in de indrukwekkende O2 Arena. In maart 2014 breidde het festival zijn grenzen uit naar Slowakije, waarmee het een nieuw hoofdstuk aan zijn muzikale reis toevoegde. Een historisch moment volgde in juli 2016 toen het festival voor het eerst de Europese kusten verliet en zijn betoverende klanken de atmosfeer vulden in Melbourne, Australië. In 2023 nu dus ook in Nederland!

Black box Gelredome

Het GelreDome, gelegen in Arnhem, is een opvallend multifunctioneel stadion dat vooral bekend staat om zijn karakteristieke ontwerp en veelzijdige gebruik. Het stadion werd geopend in 1998 en is sindsdien een iconisch kenmerk van de Arnhemse skyline.

Het stadion is voornamelijk de thuishaven van voetbalclub Vitesse, maar het heeft ook gastheer gespeeld voor tal van grote festivals met internationale artiesten. De veelzijdigheid en innovatieve aanpak van het GelreDome maken het tot een belangrijk cultureel en sportief centrum in de regio Arnhem.Pue magie en intense qlimaxen

Transmission Festival staat bekend om zijn mooie visuals. Trance music visuals, vaak versterkt door indrukwekkende laserlichtshows, vormen een integraal en opvallend onderdeel van de totale ervaring op trance-evenementen. Deze visuele elementen zijn ontworpen om de muzikale reis te versterken en een diepere verbinding tussen de muziek en het publiek tot stand te brengen. Deze trip voelde ik aardig en was daardoor pure magie met intense Qlimax (en).

Gevarieerd publiek bij Transmission Festival

Het Transmission Festival trok een gevarieerd publiek, met deelnemers die in leeftijd varieerden van ongeveer 25 jaar tot 50 plus. Het oudere segment vertegenwoordigde de echte ’90s die-hards, die af en toe een festival bijwonen om even te ontsnappen aan de dagelijkse sleur.

Opvallend was ook de aanwezigheid van liefhebbers van hardstyle en techno, bekende gezichten die men wellicht tegenkomt op festivals met andere muziekgenres. Dit benadrukte eens te meer hoe divers het publiek was. De meeste mensen leken volledig op te gaan in de ervaring, wat een positief teken was.

Artiesten en dj sets

Wat betreft de line-up van Transmission Festival viel er absoluut niets te klagen met geweldige dj’s die de zaal op indrukwekkende wijze wisten te bewegen. Namen als Above & Beyond, Daxson, Driftmoon (Warm-Up), Giuseppe Ottaviani, Markus Schulz, MaRLo, Super8 & Tab, Vini Vici, en XiJaro & Pitch vulden de line-up met een indrukwekkende diversiteit aan talent.

Bovenop de geweldige sfeer en de betoverende visuals, speelden deze artiesten een cruciale rol in het creëren van een onvergetelijke ervaring. Met hun meeslepende sets wisten ze het publiek te betoveren en de energie in de zaal tot ongekende hoogtes op te voeren.

Door de ogen van een festivallover

Het podiumontwerp was een van de betere die we de afgelopen jaren hebben gezien, inclusief de geluidssystemen en show. De locatie is gewoon geweldig voor een evenement als deze en krijgt een dikke 9.

Het betaalsysteem was nog nooit zo eenvoudig, mede dankzij de Wallet-pas van GelreDome. Deze pas kon je gemakkelijk opladen met je pinpas bij verschillende oplaadpunten. Het betalen aan de bar verliep vlot en overzichtelijk, zonder gedoe met munten. Een handige toevoeging was dat je je beker moest bewaren, aangezien deze een waarde van 2 euro had. Het was ook mogelijk om de beker in te leveren voor een houten token. Kortom, een mooi en efficiënt systeem dat bijdroeg aan het soepele verloop van het evenement.

Volgend jaar weer?

Samenvattend slaagde het Electronic Music Event Transmission Festival erin om een levendig geheel van fans te creëren, waarbij individuen van verschillende leeftijden en muzikale achtergronden werden verenigd onder de betovering van trance. De missie was helder: jezelf onderdompelen in een trance-evenement is een ervaring die iedereen op zijn minst een keer moet hebben meegemaakt.

Ik ben dankbaar dat ik de kans heb gehad om zelf de betovering van Transmission Festival te ervaren. Het gaat verder dan een indoorfestival; het is werkelijk een reis, een viering van het leven doordrenkt met een betoverende ambiance. De uitnodiging om te dansen en jezelf te verliezen in de magie van Transmission is niet zomaar een oproep, maar eerder een uitnodiging om deel te nemen aan een onvergetelijke reis. See you next year?