“Hell is coming to Amsterdam”. Zo kondigden Unreal en Free Your Mind hun samenwerking voor ADE22 aan. Dat hebben ze waargemaakt, en hoe!

Amsterdam Dance Event

Het Amsterdam Dance Event, al vanaf 1996 een begrip. Iedere artiest, promoter, programmeur, housemuziek liefhebber en andere muziek professionals wil er bij zijn. Die 5 knotsgekke dagen in oktober waar er door de hele stad gefeest en gebeest wordt, er overdag serieuze lezingen en seminars te volgen zijn, gegeven door de beste professionals en de ravers door het waanzinnige aanbod door de bomen het bos bijna niet meer kunnen zien. 450000 van die ravers waren er dit jaar, een record. Ravers die konden kiezen uit ruim 1000 evenementen in allerlei genres. Verdeeld over bijna 200 locaties waren er om en nabij 2500 artiesten te bewonderen. Respect voor de organisaties!

AFAS LIVE

Mijn lichtelijk autistische brein kan niet heel best tegen veranderingen. Zo heb ik Twix nog jarenlang Raider genoemd, bleef de Dekamarkt de Komarkt en heb ik tot afgelopen zaterdag de AFAS de Heineken Music Hal genoemd. Mede gevoed door het feit dat ik er na de naamsverandering niet meer geweest ben. Maar de Thunderdome 2001 en 2008 edities, het toenmalige techno concept teQnology van Q-dance, de Qlimax, Qlubtempo en xQlusive edities die ik er gevierd heb staan voor altijd in mijn geheugen gegrift.

Nu was het de beurt aan de ADE collab tussen Unreal en FYM. Een collab die mij op voorhand verbaasde. Waar FYM al 18 jaar aan de weg timmert en een redelijk breed aanbod bied binnen de house muziek, en altijd een topprogrammering bieden als het hun techno area betreft staan ze niet te boek als een maximaal beukfeest. Daar waar redelijke nieuwkomer Unreal uit Duitsland garant staat voor kneiterharde edities. Hun line-ups staan altijd vol hoge bpm soldaten.

De line up loog er niet om, van Unreal resident Johannes Schuster, tot Britse powerhouse Rebekah, en van TrancyTechno koning Hadone tot de Rotterdamse held Dyen die de lampen kwam uitdoen. De programmering was divers, maar bovenal hard.

[ux_gallery ids=”77312″ style=”none” type=”grid” grid=”2″ col_spacing=”xsmall”]

FESTIVALLOVERS FYM REPORT

Een bijzonder leuk extraatje voor het op pad gaan voor dit platform is dat je zo nu en dan met je neus in de boter valt. Deze keer was dat mijn beurt, ik werd verblijd met 2 Crewpasjes van Unreal en Free Your Mind welke toegang boden tot welke ruimte dan ook.

Fantastisch om de kleine, lieve en bijna verlegen Rebekah bezig te zien vanaf het podium. Wat een passie straalt ze uit. Ze heeft de vloer van de booth werkelijk kapot getrapt toen ze speelde. Fantastisch ook om een dansje te doen met de vele artiesten die er waren, terwijl ze niet speelden die nacht. Nog fantastischer was het om de ravers te zien los gaan op de beukende beats die non stop op ze werden afgevuurd. Wij genieten altijd, elk feest weer, dit was er een met een extra tintje.

DE RAVE

Ik was benieuwd of mijn persoonlijk toegekende titel van vroeger nog behouden was, namelijk die van het poppodium in Nederland met het bruutste geluidsysteem. Geslaagd wat mij aangaat. Hard, zuiver. Alle ingrediënten voor een heerlijk nachtje stevige techno waren aanwezig.

Wij kwamen binnen bij Unreal resident Johannes Schuster. Tot mijn schaamte, ik had nog nooit van de beste man gehoord. Hij verraste me op een hele positieve manier. De opening act is in mijn ogen de lastigste van de avond en Schuster vervulde de rol met verve. Stevige techno, dansbaar. Nog niet al te hoog in bpm al. Het vroeg aangetreden publiek ging al flink los.

Naast het podium waren aan weerszijden brede plateau’s geplaatst, in 3 hoogtes. Deze stonden vol, ramvol ravers die dansten of hun leven ervan afhing. Tof om te zien, deze constante golfbeweging van pompende vuisten en knikkende hoofden. Schuster werd opgevolgd door Lokier, en die gooide het gas er stevig op. Stilstaan was geen optie, en dat gebeurde ook niet. Door niemand niet. De hele nacht niet.

Hierna moest er even gerookt worden en tijdens de wandeling naar buiten kunnen zien dat van de barretjes er genoeg waren, en iedereen daardoor snel geholpen werden. De foodstands waren niet overdreven groot qua assortiment, maar voor ieder wat wils en dus prima. Churos, vegetarisch, een cocktailbar, ijs, een frituur en een fruitstand.

Hadone op Unreal en Free Your Mind

Terug in de zaal stond Hadone te beginnen. De beste man draaide een fijne set. Midden jaren 90 hits in de remix, stevige techno en wat rustigere ‘handjes omhoog, ogen dicht’ melodieën wisselden elkaar perfect af. Een hele fijne performance. Toen was het de beurt aan Rikhter. De gemaskerde man achter de fantastische track ‘Phiom Enhah’. Uiteraard hoopte ik dat deze gespeeld zou worden maar dat was niet het geval. Dat deed de pret niet drukken. Rikhters live optreden werd één van de beste van de avond. Poosje achter hem gestaan en waar ik graag hobbymatig Techno en Harddance produceer heb ik van DJ’en weinig kaas gegeten en keek vol verbazing hoe hij (net als Rebekah) te werk ging zonder de gangbare CDJ’s.

[ux_gallery ids=”77313″ style=”none” type=”grid” grid=”2″ col_spacing=”xsmall”]

Mijn vrouw en ik vonden het publiek gemiddeld erg jong, maar dat vinden we al jaren op alle feesten die we bezoeken. Wellicht wordt het tijd om eerlijk tegen onszelf te gaan zijn, om te realiseren, misschien is het overige publiek wel niet gemiddeld erg jong. Misschien zijn wij wel gemiddeld erg oud aan het worden 😀 Maakt allemaal ook niet uit, wij blijven gaan!

Fantastisch podium

Voordat Rebekah haar set begon heb ik haar kennis nog een beetje uitgebreid. Wetende hoeveel ze van gabber en de bijbehorende distorted kicks houd, vroeg ik haar of ze wist dat Thunderdome in het verleden hier 2 feesten heeft gegeven. Dat wist ze niet, nu wel. Even snel een foto’tje geschoten en ze ging van start. Ze deed niet aan een opbouw, een verhaal. De rode draad was muzikaal geweld. Hardcore, hardtechno en industrial techno wisselden elkaar vrolijk af. Vanaf het podium was het ,wederom, fantastisch om te zien hoe de zaal los ging. De ene drop werd nog enthousiaster ontvangen als de andere.

Na deze klein van stuk zijnde, ietwat verlegen, lieve maar agressieve muziek smijtende top DJ kwam Otta de decks overnemen. Ze had er zin in, tijdens de laatste 15 minuten van Rebekah was ze bezig haar setup klaar te zetten en deed dit continu dansend. Leuk! Vervolgens begon ze en ze zorgde wat mij betreft voor de verassing van de nacht. Ze zorgde wel voor een 3-deling van het publiek.

Snoeiharde Psy

Je had diegene die alles prima vonden en doorgingen waar ze me bezig waren die nacht, namelijk losgaan. Er was een groep die haar setje wat minder trok, wat ik me ergens wel kon voorstellen na de spijkerharde techno sessies van Rikhter en Rebekah. En er was een groep, waartoe ik behoor, die helemaal wild werden en nog harder tekeer gingen als de uren ervoor. Otta besloot 1,5 uur Psy te pompen. Snoeiharde Psy. Ik vond het geniaal na de industriele work-out namens Rebekah. Het enige nadeel dan wel, na deze set waren mijn vrouw en ik gesloopt. De koek was op, het hoofd wilde nog zo graag maar de benen deden het niet meer.

Wetende dat er nog een treinreis van ruim 2 uur aan stond te komen, om vervolgens 1,5 uur te kunnen slapen om daarna onze kinderen van hun logeer adres op te halen deed ons besluiten dat het mooi was geweest.

Mijn interesse in hele hoge bpm sessies begint naarmate ik wat ouder wordt iets af te vlakken, maar dit Unreal X FYM feestje heeft me weer aan het twijfelen gebracht.

Zoals millennium-hardcore artiesten Endymion ooit zongen ‘It’s all music’ Thanks to Unreal en Free Your Mind!