Valhalla Festival – ‘absolutely fantastic’

Confetti bij the Garden stage

De start van de kerstvakantie wordt in RAI Amsterdam afgetrapt met Valhalla Festival op 21 december 2019. Dit festival bestaat sinds 2012. Ergens is het een hele vreemde gewaarwording om in de RAI te lopen zonder een carrièrebeurs of een ander evenement dat overdag plaatsvindt. Deze locatie biedt wel enorm veel ruimte en dat is op elke dansvloer van de 5 stages heel fijn! Die 5 stages zorgen voor een heel divers aanbod van muziek: techno, house, disco en urban. Dat betekent een line-up met namen zoals Juan Sanchez, Sam Paganini, Benny Rodrigues, Sam Feldt, Girls Love DJs en Ronnie Flex.

Confetti bij the Garden stage
Een feestje bouwen @ the Garden

De aankleding van Valhalla Festival maakt duidelijk: dit is een feestje, dit is een circus! Grote doeken aan het plafond, overal lichtjes, kermisattracties en flamboyant uitgedoste mensen en acrobaten. Eigenlijk kan er geen twijfel over bestaan: als je je niet vermaakt vannacht, doe je iets niet helemaal goed.

Valhalla Festival: 32 acts verspreid over 5 stages

Ik heb ze even geteld: maar liefst 32 acts staan er op het programma. Persoonlijke favoriet in alle line-ups is Sam Paganini. Eerlijk is eerlijk: eenmaal bij the Maze ben ik helemaal op mijn plek. De DJ’s van deze stage gaan er allemaal voor vannacht en beuken de technobeats er heerlijk doorheen. Tahko, VNTM, Mirella Kroes, Juan Sanchez, Speedy J en mijn favoriete Sam Paganini: hoe kun je daar bij stil blijven staan?

the Maze
Mirella Kroes @ the Maze

Bij the Carroussel gingen we ook heerlijk los. Hier draaiden de DJ’s in duo’s met op de achtergrond de (jawel) draaimolen met festivalgangers. Met combinaties zoals Wouter S & Samuel Deep en Joey Daniels & Luuk van Dijk dansten we de nacht door.

the Carrousel
the Carrousel

Natuurlijk namen we ook een kijkje bij the Garden toen Ronnie Flex op het podium stond. Het overwegend jonge publiek zong alles met hem mee en de sfeer zat er goed in. De meest ultieme beleving van het publiek troffen we aan bij the Theatre waar Benny Rodrigues de bezoekers meenam naar de 90s met een Guilty Pleasures set. Hier ging iedereen bij de inzet van elk nieuwe nummer lós. Niks zo lekker als dansen op tracks die je terug nemen in de tijd, inclusief ‘I like to move it’ (hoor je nu ‘move it move it’ in je hoofd?).

Ronnie Flex
Ronnie Flex @ the Garden

Bij the Spark troffen we een line-up met onder meer Sam Feldt, Green Tree, Mia More en Bakermat. De laatstgenoemde leverde de soundtrack op toen we in de rij stonden bij de Funhouse en daar lachend weer uitkwamen. Er was zoveel te zien, doen en te dansen, we bleven maar in beweging!

Van eten en drinken tot attracties en toiletten

Bij 2 zalen is ook een gevarieerd aanbod in eten, van friet en een broodje kroket of kip tot poffertjes, smoothies, fruit en suikerspin. Dat laatste past natuurlijk geheel bij het thema ‘circus’. Wilde je ter plekke nog een shining outfit aantrekken, dan kon dat ook bij een kraam met rekken vol kleding in de Flamboyante marktstraat. De attracties pasten er ook helemaal bij met een zweefmolen, draaimolen, luchtschommel en funhouse.

Funhouse
Funhouse

Het gedurfde van Valhalla Festival was dat ze ervoor kozen om geen gebruik te maken van muntjes. Je betaalde met je pinpas (dus geen cash!) of met een speciale app, Payconiq. Als je tussen 22.30 en 4.00 uur met die app betaalde, kreeg je bovendien 20% korting op je drankjes. Statiegeld op flesjes en bekers zien we steeds vaker op events, ook hier. Je flesje of beker bijvullen met tapwater kon bij de toiletten. Mijn dansmaatje en ik hadden bij de toiletten wel de goede vaardigheid om telkens in de langstdurende rij te staan, maar hebben ook de hele nacht prima dixi-wc’s aangetroffen met wc-papier.

Looproutes van stage naar stage

Om verstoppingen in de gangpaden te voorkomen, hanteerde de organisatie een eenrichtingsverkeerroute. Wilde je van the Maze ‘terug’ naar the Garden of Theatre, nam je niet dezelfde route als heen andersom, maar liep je via een andere route weer naar ‘het begin’. Dat werkte eigenlijk prima; de looppaden waren heel duidelijk aangegeven en je had ook even een rustmomentje qua muziek.

Be who you want to be

Met catchlines zoals ‘absolutely fantastic’ en ‘fabulous’ wil Valhalla Festival een festival neerzetten dat uniek is in zijn soort. Je onderscheiden in (winter)festivalland is lastig, maar de grote variatie en sfeer in de RAI bereikt niet elk festival. Dit is eigenlijk perfect voor vrienden die graag samen naar een feestje gaan, maar verschillend smaken muziek hebben; je kunt van stage naar stage hoppen en er samen een geweldige nacht van maken. Er is ongelofelijk veel te zien en te doen. Als je even geen zin hebt om te dansen kun je een attractie inspringen, iets eten of mensen kijken. Ik ben stiekem al heel benieuwd naar de line-up en aankleding voor 2020. Je kan je al pre-registreren voor 19 december 2020. Zien we jou daar?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial