Vrienden van Amstel LIVE 2020!
De grootste kroeg van Nederland opent elk jaar in Rotterdam haar deuren met De Vrienden van Amstel LIVE! Dit jaar was het een speciale editie waarin organisator Amstel het 150-jarig bestaan van hun brouwerij met zo veel mogelijk vrienden wilde vieren. En wij van Festival Lovers kregen de unieke kans om hier bij te zijn.

Vrienden van Amstel LIVE 2020

Dit jaar vond de 22e editie van het evenement van 16 tot en met 20 en 22 tot en met 28 januari plaats in de Rotterdam Ahoy. Met deze 12 shows zijn De Vrienden van Amstel Live goed voor zo’n 160.000 bezoekers. Voor het bemachtigen van een kaartje heb je ‘lange-termijn-planning-skills’ nodig; de kaartverkoop start doorgaans één jaar van te voren, en raakt vaak binnen een dag uitverkocht.

De aankomst in Ahoy verliep snel en de stemming zat er meteen goed in. Aangekomen in de zaal zelf viel op dat Ahoy gedeeltelijk was verdeeld door een langwerpig podium. In totaal waren er drie podia; twee grote podia aan weerskanten van de zaal, waarvan één was verbonden met het middenpodium. Op deze manier stond je als bezoeker nooit ver van een podium af, spotte je de artiesten soms van dichtbij en kon je met een beetje mazzel met hen proosten.

En dan gaat de tap open..

Met het eerste biertje in de hand stond ik klaar voor het begin van de avond. De opening was gewaagd: Guus Meeuwis zet in met zijn ’t Dondert en het Bliksemt’ en knalde daarna ‘Brabant’ erachter aan. Het publiek pakte dit goed op en sprong volop mee.

Het is echt één groot meezingfeest en wie houdt daar nou niet van?! De line-up vol Nederlandse talenten is er eentje om jaloers op te worden. Het aanbod varieerde van Guus Meeuwis en Rowwen Hèze tot Maan en André Hazes. Ook onze songfestivalheld Duncan Laurence betrad het podium. Dit jaar debuteerden Snelle en Suzan & Freek. Het bijzondere van deze concertreeks is dat de artiesten eigen materiaal zingen, maar ook veel live samenwerkingen aangaan.
Naast het brede scala aan artiesten, verdient de technische hoogstand aan showelementen ook een groot compliment. De schermen waren van hoge kwaliteit, wat mij doet vermoeden dat zelfs de bezoeker op het hoogste plekje in de zaal alles goed kon volgen. De optredens op de verschillende podia wisselden elkaar goed af, waardoor de show door bleef gaan en je je niet hoefde te vervelen.

De organisatie had een originele oplossing voor het aansporen tot recyclen van lege bekers. Dit werd gedaan door het weggeven van tokens bij het inleveren van de bekers. Op de tokens stonden codes vermeld, waarmee je kaarten kon winnen voor de editie van volgend jaar. Wil je de tokens nog verzilveren? Ga dan naar de volgende link recycle.vval.nl

Een feest voor iedereen

De sfeer was uitgelaten in het publiek. Om mij heen werd gedanst, gedronken en uitbundig meegezongen. Muziek verbindt en dat was te merken. Armen werden om schouders geslagen en niemand stond alleen.

Mijn hoogtepunt van de show was toch wel het verrassingsoptreden van de niet-aangekondigde band DI-RECT samen met Kensington én een koor en orkest met strijkers en blazers. Samen vertolkten zij grote meezingers van Nirvana, Oasis, Blur, Robbie Williams en Rage Against The Machine.

Nog één keer knallen!

De afsluitende act werd aan elkaar gemixt door Sunnery James & Ryan Marciano. Samen met o.a. BLØF en Nick & Simon goten zij Nederpopklassiekers in een dance-jasje. Tot slot zong de hele zaal nog één keer volop mee met Joshua Nolet van Chef’Special, Kraantje Pappie en Typhoon. De watervallen en fonteinen hierbij zorgden voor een sensationeel einde.

Petje af voor alle artiesten en medewerkers voor en achter de schermen die erin slagen om 12 dagen lang de grootste kroeg van Nederland aan het dansen en zingen te krijgen!