Iedereen weet het inmiddels wel; de prijzen blijven stijgen. De huishoudelijke boodschappen, abonnementen, restaurants; overal waarom je komt zijn de prijzen gestegen ten opzichte van voorgaande jaren. Ook de prijzen van de festivals zijn gestegen en blijven stijgen. Waar jij voorheen €2,50 voor een muntje betaalde, zijn de prijzen inmiddels al gestegen naar €3,50 voor één muntje. Dit is een prijsstijging van een euro. Nu valt één euro over de hele dag wel mee, maar ik neem aan dat je wel meer dan één drankje nuttigt op het festival. Zo kunnen de kosten voor een dagje naar het festival hoog oplopen. Benieuwd waarom de festivals zo duur zijn geworden? Lees dan snel verder.

De coronapandemie

We weten allemaal wat de invloed van corona op ons is geweest. Wij mochten amper nog naar buiten om samen te zijn met de mensen om je heen. En ook mochten we geen leuke dingen meer ondernemen en konden zelfs amper naar werk of naar school gaan. Het was een vreselijke tijd voor iedereen. Niet alleen voor onszelf, maar ook voor de festivals. In Nederland vindt het festivalseizoen voornamelijk in de zomer plaats. In de winter hebben de organisaties dus ook weinig inkomsten. Hier hebben zij natuurlijk wel de nodige reserves voor opgebouwd om rond te komen. Wanneer de coronapandemie om de hoek kwam kijken, waren deze reserves binnen no-time op. Dit geld moet natuurlijk worden terugverdiend en daarom zien wij de prijzen van de festivals enorm stijgen.

Het aanbod festivals stijgt

Door de coronapandemie moesten er vele festivals en concerten worden overgeslagen. Inmiddels mag alles weer, waardoor alle festivals dubbelop willen genieten. Je ziet dat sommige feesten een extra dag toevoegen aan het festivalweekend en daarnaast zie je ook dat er spontane zomeredities ontstaan. Dit alles om de kosten te kunnen blijven dekken. Aangezien het aanbod zo groot is, weten we allemaal niet meer waar we naar toe willen. We kunnen maar op één plek tegelijk zijn en daarom zijn vele festivals tegenwoordig niet meer uitverkocht. Als organisatie van het festival wil je natuurlijk wel de kosten kunnen dekken. Als de festivals dus niet meer uitverkocht raken, is het gevolg dat de prijzen stijgen.

Alles wordt duurder

Niet alleen voor ons, als festivalgangers, wordt alles duurder. Ook voor de festivalorganisatoren wordt alles duurder. De loonkosten van het personeel stijgen, de gage van de artiesten stijgt en de inkoop van de drankjes worden duurder. Om alle kosten wel te kunnen dekken, wordt de ticketprijs ook duurder. De festivals willen natuurlijk ook niet de hoofdprijs vragen en gaan daarom op zoek naar oplossingen.

De oplossingen voor festivals

Bij Down the Rabbit Hole bijvoorbeeld, waar wij dit weekend natuurlijk ook te vinden zijn, worden er minder duurdere artiesten geboekt. Daarnaast wordt bij verschillende festivals gebruik gemaakt van een VIP-arrangement. De prijzen van een VIP-ticket zijn natuurlijk een stukje hoger, waardoor de prijzen voor een reguliere ticket kunnen worden verzacht. Dit zag je bijvoorbeeld dit jaar terug bij Boulevard Outdoor. Als laatst kiezen verschillende festivals ook voor een luxere uitvoering van de camping. Een campingplaats waar jij zelf je tent meeneemt is vaak redelijk goedkoop. Daarnaast heb je vaak ook mogelijkheden tot een glamping; bij aankomst, is jouw overnachtingsplek al helemaal gereed. Bij Lago Lago, waar wij dit weekend ook te vinden zijn, kan jij voor €50 gebruik maken van een stroompunt camper/caravan. Op deze manier ben jij van alle luxe voorzien.

We hebben jou nu veel informatie gegeven omtrent de festivals. Na het lezen van deze tekst, zijn de festivals natuurlijk niet goedkoper geworden, maar heb je wellicht wel wat meer duidelijkheid gekregen. We hopen dat de festivals opzoek blijven gaan naar de oplossingen, zodat de festivals voor ons betaalbaar blijven. Wellicht zien wij jou op één van de volgende festivals. Je kan op onze festival agenda pagina alle events in de gaten houden. Tot dan!