Ruim 220.000 mensen op een immens groot en divers festival, met EDM dance, Pop, Cabaret, Hiphop en Hardstyle. Waar denk je dan aan? Ik durf te wedden dat je niet direct aan de Zwarte Cross dacht. Dit unieke festijn fungeerde al decennia lang als een (warme) magneet voor veel Achterhoekers, maar dat is al lang niet meer zo voor alleen de Achterhoekse mens. Dit wereldse festijn voelt aan als de Achterhoekse versie van Burning Man. Zonder de Zwarte Cross tekort te doen, dat is een dik vet compliment. Want ik noem bewust: ‘Achterhoekse’, omdat de Zwarte Cross een eigen stad is met een verrassend leuke en fijne cultuur. Binnen die cultuur voelt iedereen zich euforisch en is het een gemoedelijke gemeenschap. Festivalliefhebbers uit heel Europa komen jaarlijks naar Zwarte Cross festival en het gros komt terug. Wat het gevoel betekent gaan we je nu laten beleven!
Originaliteit een tien
Tijdens het festival kwam ik in contact met de bouwers van het terrein. Typerend is dat zij zeiden dit festival is ‘masterlijk’ en zo ontzettend divers. Voor andere Europese festivals zijn we niet zolang bezig als we hier in Lichtenvoorde bezig zijn. De sfeer en originaliteit is volgens mij niet te evenaren, kijk zelf maar. The Burning Man, maar dan op zijn Achterhoeks. Al jaren blinken De Feestfabriek (organisator van de Zwarte Cross en Mañana Mañana) uit in originaliteit met humor. Teksten als ‘tindervrije zone’ en ‘had Putin maar een roze bril’ zie je over het hele terrein op allerlei leuke en verrassende plekken terug. Hier volgen een aantal borden die rondom Gay Café de Kast waren te zien die we je niet willen onthouden:
In the Noaberhood is het leven goed
Stel jezelf een gevaarlijke buurt voor in New York, een buurt waar je hiphop hoort en het gangster aanvoelt. Zo’n buurt is letterlijk één van de plekken die oprijst op het Zwarte Cross terrein. Een buurt met Tante Rikie als stoere hiphop background, een plek waar je kunt basketballen, skaten en de dikste hiphop acts luisteren. En…waar de oude gangsters een oogje in het zijl houden.
Een van mijn oude helden kwam ook nog even langs Extince (Peter Kops zeker niet van steen). Extince had het zichtbaar naar zijn zin tussen de uitzinnige menigte. Met een luid gejoel werd hij begeleid van begin tot eind. Misschien niet een combinatie die je snel verwacht, maar het is zeker niet de eerste keer dat Hip Hop succesvol is op de Zwarte Cross. In voorgaande edities gingen Rico en Sticks (Opgezwolle) tijdens de Zwarte Cross ook al helemaal uit hun dak. “We wilden hier supergraag staan en optreden”, zeiden ze nadien.
The floor is lava
Als Tony Junior op zaterdagmiddag start met optreden is het feest meteen aan. Het publiek van de Zwarte Cross start met hem een moshpit (zie video) en ze gaan door en door. Dat Junior een feest kan maken is bekend, maar ook hij steekt de liefde voor de Zwarte Cross en de unieke sfeer niet onder stoel of banken. “Daarom houd ik zo van de Zwarte Cross” zegt hij.
Tony Junior: “Daarom houd ik van de Zwarte Cross”
De Dansvloer verbindt jong en oud
Tijdens de 22e editie van de Zwarte Cross was op de Dansvloer ( fraaie area op het terrein) veel ruimte voor EDM en Hardstyle. Met optredens van artiesten zoals Joost van Bellen, The Prophet, Dirtcaps, Tony Junior en zelfs de Hardcoreformatie Neophyte laat de Feestfabriek zien dat het zich met lef en oog voor behoefte vanuit de hele familie blijft ontwikkelen. De ervaren 30+ garde gaat samen met de jonge EDM en Hardstyle fans op vrijdag helemaal los op Van Bellen (ervaren house krijger, onder meer bekend van de Amsterdam Roxy). En omgekeerd zien we op zaterdag op de Dansvloer Dirtcaps de menigte van jong tot oud in vervoering brengen. De Dansvloer met heerlijke dance; van EDM tot Hardstyle is een succes en krijgt aandacht vanuit alle windstreken. Meerdere Hardstyle liefhebbers contacten mij en Festival Lovers later op zondag of de Zwarte Cross iets voor hen is (met al die toffe acts en megarelaxte sfeer die ze terug zien op onze Insta stories). Ik reageer terug dat de Zwarte Cross een eigen cultuur heeft, een stad is die jaarlijks herrijst, met een eigen originele cultuur. “Een versie van Burning Man?” Ja, zoiets en dan in en op zijn Achterhoeks.
Good food en water is belangrijk
Als fervent liefhebber van gezond en bewust eten was ik benieuwd wat er op het festival te verkrijgen was. Hierin werd ik enorm positief verrast met heerlijke dingen tot soms hele maaltijden zoals Indische bowl, halal vlees, behoorlijk wat vegetarische gerechten tot ‘broodje schaap’, dat ook letterlijk op de luifel van de mooie foodtruck stond. Er waren gelukkig genoeg waterpunten aanwezig,zodat er niemand uitdroogde in de kurkdroge Achterhoek. Op eten en drinken scoort Zwarte Cross een dikke voldoende Ze hebben door dat festivalbezoekers goed moeten eten als ze willen leven vóór de dood.
Vragen over leven vóór de dood
Op zaterdag waren wij van Festival Lovers op pad met Festival Lover camera man en onze presentatrice én bekende YouTuber Alennah van Wijk. Doel was om het Zwarte Cross gevoel op een objectieve manier vast te leggen. Leuk om te vermelden was dat wij als Festival Lovers (inclusief onze presentatrice) regelmatig werden herkend en het publiek erg leuk mee deed aan de uitdagende items. Dat ging van samen dansen met de presentatrice tot en met er alles voor over hebben om een petje van Festival Lovers te verdienen met zo origineel en eerlijk mogelijke antwoorden tot acties uitvoeren. Meer hierover in onze uitgebreide SPECIAL MOVIE over de Zwarte Cross die zeer binnenkort volgt op deze website.
Tante Rikie als Queen Elizabeth
Om je te laten ervaren wat het festival is, moeten we de hoofdpersoon natuurlijk niet vergeten. In de loop der jaren is Tante Rikie de Koningin geworden van het festival. Tante Rikie is de moeder van Jovink-manager André Nijman (Jovink is de band van 2 van de grondleggers van de Zwarte Cross) en logo en mascotte van het festival. Tante wordt letterlijk op handen gedragen in de communicatie-uitingen en als Queen Elizabeth / Cleopatra over het festival terrein.